Apsurdna odluka Vijeća ministara BIH: Veća prava od BH građana imaju građani susjednih država?

Epidemiološka situacija u BiH se prati i u skladu s tim donose i odluke. Tako je Vijeće ministara BiH odlučilo da je od 12. septembra donijelo odluku o otvaranju bosanskohercegovačkih granica za sve strane državljane koji imaju negativan PCR test.

Naime, Vijeće ministara donijelo je Odluku o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, kojom su granice BiH otvorene za sve strane državljane, pod uslovom da imaju negativan test na koronavirus ne stariji od 48 sati.

“Stranci koji ispunjavaju uvjete za ulazak u Bosnu i Hercegovinu, propisane Zakonom o strancima, mogu ući u Bosnu i Hercegovinu uz predočenje negativnog PCR testa na virus SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati do trenutka ulaska u Bosnu i Hercegovinu, precizirano je Odlukom. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a na graničnim prijelazima će se primjenjivati od subote, 12. 9. 2020. godine u 6:00 sati”, navodi se u saopćenju Vijeća ministara.

Od ove odluke su oduzeti državljani Hrvatske, Srbije i Crne Gore koji u BiH mogu  bez predočenja negativnog PCR testa, kao i njihovi supružnici te maloljetna djeca, kada u BiH ulaze direktno iz države čiji su državljani.

Bez negativnog PCR testa mogu ući i stranci koji tranzitiraju preko teritorije BiH radi povratka u zemlju uobičajenog boravka, bez zadržavanja na teritoriji BiH.

Svi stranci obavezni su pridržavati se i poštovati sva uputstva i naredbe nadležnih tijela Bosne i Hercegovine (epidemioloških i zdravstvenih službi).

Apsurd nastaje na kraju Odluke VM u članu 5. kojom se poništavaju sve ranije odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH (“Službeni glasnik BiH” broj: 18/20, 20/20, 27/20, 29/20, 34/20 i 44/20).

Shodno tome,  poništavanjem odluke 34/20, ulazak u BiH bez PCR testa nije moguć za supružnike i maloljetnu djecu BH državljana, dok je istovremeno  omogućen ulazak supružnika i maloljetne djece državljana Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Također poništavanjem odluke 29/20 više nije mogguć ulazak u BiH, bez prekršajnog procesuiranja, sa ličnom kartom izdatom od nadležnih tjela uz BiH, već te je dokument za validan za prelazak državne granice za državljane BiH isključivo pasoš BiH.

Kako doznajemo nadležne službe koje sprovode navedene odluke promtno  su reagirale prema Vijeću ministara ali izmjene odluke još uvijek nema što stvara ogromne probleme BH građanima kao i Graničnoj policiji BiH.

The post Apsurdna odluka Vijeća ministara BIH: Veća prava od BH građana imaju građani susjednih država? appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}