RASPAD VRHA SDA? // Je li Zvizdićev nedolazak na sjednicu Kolegija SDA nagovještaj kraja jedne ere

Denis Zvizdić je član Kolegija SDA (najuže rukovodstvo stranke uz predsjednika), ali sinoć nije prisustvovao sjednici na kojoj je, između ostalog, raspravljano o stranačkoj ostavci njegovog rođaka Aljoše Čampare.

Naravno, Zvizdić je mogao imati opravdan razlog, ali je isto tako simptomatično da se ne pojavi na sjednici na kojoj je tačka dnevnog reda bila Čamparina ostavka i oštra kritika koju je iznio na rad stranke i pojedinaca u SDA.

Denis Zvizdić je prvi rođak Aljoše Čampare i njihovo političko djelovanje, koje je izuzetno istaknuto svih ovih godina, ne može se posmatrati drugačije već u nekoj vrsti paketa. Teško je i bilo očekivati da bi Zvizdić tek tako na sjednici Kolegija SDA slušao kritike na račun Čampare.

Evidentno je da je izabrao u ovom trenutku lakši način – ne pojaviti se na sjednici i izbjeći eventualna neugodna pitanja. Stoga u narednom periodu ne bi trebalo iznenaditi ukoliko Zvizdić bude na određeni način pratio Čamparine političke poteze. Naravno, teško je očekivati da će Zvizdić iznositi žestoke kritike na račun stranke kao njegov rođak, ali je izgledno da bi se mogao distancirati od samog vrha SDA.

To bi predstavljalo krupan potez, s obzirom na to da je Zvizdić bio jedna od najuglednijih političkih figura SDA, u jednom momentu i prvi favorit Bakira Izetbegovića za člana Predsjedništva 2018. i čovjek koji uživa značajan međunarodni ugled.

Zbog toga kraj Čamparine ere u SDA treba promatrati i kroz prizmu njegovog rođaka Zvizdića, što će odmotati dosta duže klupko vjerovatnih posljedičnih odnosa nakon zvaničnog Čamparinog istupa. To je ujedno i nagovještaj kraja dugogodišnje utjecajne ere ovih Hercegovaca u najjačoj bošnjačkoj stranci.

The post RASPAD VRHA SDA? // Je li Zvizdićev nedolazak na sjednicu Kolegija SDA nagovještaj kraja jedne ere appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}