Plenković u Mostaru: “Bit ćemo i dalje podrška Bosni i Hercegovini na evropskom putu”

Današnja je bila njegova prva posjeta Bosni i Hercegovini nakon parlamentarnih izbora na kojim je HDZ osigurao tri zastupnika dijaspore, na čemu je zahvalio Čoviću.

Kada je riječ o temi ‘Bosna i Hercegovina na evropskom putu’, moram podsjetiti da smo u vidu video forme organizovali sastanak ili samit na kojem je jedna od naših ključnih poruka bila pitanje Bosne i Hercegovine i ravnopravnosti naroda u njoj, odnosno sve ono što usporava dinamiku evropskog puta BiH. Maksimalno ćemo nastaviti raditi na tome, bez obzira što sve usporava i COVID 19. Bit ćemo i dalje odvjetnici BiH u Evropi, a naročito hrvatskog naroda u njoj, rekao je Plenković.

Čović je istakao da je Plenkovića informisao o predstojećim lokalnim izborima i načinu na koji HDZ BiH sa svojim partnerima želi osvojiti mandate za načelnike u gradonačelnike tamo gdje su Hrvati većina.

Na poseban način sam ga informisao o Mostaru gdje ćemo konačno nakon 12 godina imati Gradsko vijeće i izabranog gradonačelnika. Također, informirao sam ga i o tome da ću za dva dana sjesti sa gospodinom Izetbegovićem, a vjerujem da ćemo brzo otvoriti razgovore za izmjenu Izbornog zakona. Drago mi je da Vlada Republike Hrvatske ima veliko razumijevanje za prilike u BIH, a posebno kada je u pitanju odnos dvije sestrinske strane, rekao je Čović.

Nakon posjete domu HDZ-a BiH, Plenković se susreo i sa biskupima Ratkom Perićem i Petrom Palićem u zgradi Ordinarijata, a prisustvovat će i svečanoj svetoj misi ustoličenja Petra Palića, novog mostarsko-duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja Trebinjsko-mrkanske biskupije.


{$excerpt:n}