Nezadovoljni roditelji izašli na ulice: Promijenite mjere i instrukcije za nastavu!

Zahtijevaju da kompletni razredi ne idu u samoizolaciju za slučajeve da neki od učenika bude pozitivan na koronavirus. Traže i da se temperatura učenicima mjeri kućama pred polazak u školu, a da se organizacija nastave u grupama prilagodi raspoloživom prostoru učionica, a ne fiksno odredi da u učionici može boraviti maksimalno 15 učenika. Zahtijevaju i organizaciju velikog odmora na otvorenom, svaki radni dan u svim školama, te žele da se ispita kakav uticaj na psiho-socijalni razvoj djeteta mogu imati mjere koje su danas na snazi. Glasnogovornica Udruženja Mirjana Laganin Istakla je i da se Udruženju od dana kada je nastava u HNK-a započela javio veliki broj roditelja koji su negodovali zbog načina organizacije nastave.

– Imali smo slučaj samoizolacije djeteta, određene jer je majka dotičnog zaražena. Ljekar nije želio narediti testiranje jer dijete nije imalo simptome, dok mu također škola nije dozvolila dolazak na nastavu sve dok ne priloži test i dokaže da je negativan na koronu. Učitelji i nastavnici nezadovoljni su i zbog rotiranja grupa, smatrajući da se one mogu i sasvim drugačije organizovati, kazala je, te najavila peticiju kojom su se danas dodatno podržali zahtjevi ovog udruženja.

– Glavni zahtjev je da se online nastava može organizovati samo u slučaju općeg karantina, dodala je Laganin.
Član Upravnog odbora Udruženja Dragan Musa poručio je da roditelji idu do kraja, te da neće odustati dok se ne usvoje izmjene mjera za održavanje nastave. Ministarstvo je ponovo pozvao na razgovor.
– Potrebno je prilagoditi se situaciji i nekako organizovati sve. Pitanje je kako dalje ako dođe do promjena raporeda. Protiv online nastave nemamo ništa, ali samo u slučaju proglašenja prirodne nesreće i naredbe strogog karantina. Želimo da se mjere prilagode roditeljima i djeci, kazao je Musa.


{$excerpt:n}