Josep Borrell: Brisel zagovara postepenu integraciju Zapadnog Balkana u jedan blok

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i bezbjednost Josep Borell rekao je da Brisel zagovara opciju postepene integracije zemalja Zapadnog Balkana u blok, ali da je i dalje u velikoj mjeri prisutno neslaganje Beograda i Prištine oko Kosova.

Ako mi ne stabilizujemo Balkan onda će biti teško da budemo smatrani geopolitičkom silom. Jer niko drugi to neće učiniti, samo Evropljani“, rekao je Borell u intervjuu za Financial Times.

On je dodao da pitanje Balkana predstavlja posebnu zabrinutost za EU.

Borell je naglasio da je “susjedstvo EU praktično u plamenu” i založio se za “snažan i jedinstven odgovor” svih članica bloka.

U posljednjih 10 mjeseci naše susjedstvo je zahvatio plamen, od Libije do Bjelorusije. Sve je mnogo gore nego što sam očekivao“, rekao je Borell.

Govoreći o regionu Sredozemlja, Borell je naveo da su tenzije između Grčke, Turske i Kipra počele da rastu eksponencijalno i postoji ozbiljan rizik da sukob preraste nivo riječi.

Tenzije su porasle kada je Turska počela sa istraživanjem energenata u spornim dijelovima Sredozemnog mora na koja pravo polažu i Grčka i Kipar. Grčka je u međuvremenu rasporedila pomorske i zračne jedinice, dok je Francuska naredila vojne patrole. Lideri EU razgovarat će o Turskoj 24. septembra.

Govoreći o Bjelorusiji, Borell je rekao da će ministri vanjskih poslova EU 21. septembra sačiniti listu restriktivnih mjera protiv zvaničnika umiješanih u namještanje predsjedničkih izbora u Bjelorusiji 21. septembra.

Brisel je odbacio rezultate izbora u Bjelorusiji održanih 9. avgusta na kojima je pobijedio Aleksandar Lukašenko osvojivši 80 posto glasova.

EU je, također, osudila nasilnu represiju mirnih protesta i upozorila na uvođenje sankcija, piše “Srna”.


{$excerpt:n}