Dok Federacija gubi stanovništvo, Sarajevo na putu da postane najmnogoljudniji kanton

Federalni zavod za statistiku objavio je prije manje od dvije sedmice saopćenje koje prikazuje porazne projekcije kretanja broja stanovnika ovog bh. entiteta.

U saopćenju koje se ne proteže na više od pet stranica obuhvaćeni su podaci, procjene i projekcije koje savršeno ilustruju i još jednom potvrđuju negativne promjene u broju stanovnika naše zemlje, specifično – entiteta Federacije Bosne i Hercegovine.

Procjene broja stanovnika za Federaciju Bosne i Hercegovine urađene su na osnovu konačnih rezultata Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine. Također, u saopćenju su precizirane procjene po starosnoj strukturi i općinama.

Treba opet napomenuti da je riječ o procjenama, a prema sudu mnogih čak i zvanični popis stanovništva predstavlja optimistične brojeve uz bojazan da je stanje na terenu mnogo gore. U oba slučaja, rezultat je porazan.

Ipak, ovdje ćemo koristiti samo zvanične podatke relevantog zavoda.

Prva tabela u saopćenju jasno govori da statistika procjenjuje pad broja stanovnika u svim kantonima Federacije Bosne i Hercegovine izuzev Kantona Sarajevo koji jedini bilježi rast broja građana.

Tako je cijeli entitet 2013. godine imao 2.219.131 stanovnika, a u godinama koje su uslijedile, računajući i 2020., Federalni zavod za statistiku prikazuje kontinuirani pad broja stanovnika.

Između ostalog, 2015. Federacija je imala 2.210.994 stanovnika, 2018. godine 2.196.233, a ove godine procjene su da FBiH ima tek 2.184.680 stanovnika. Dakle, Zavod procjenjuje da je Federacija za sedam godina izgubila više od 26.000 stanovnika.

Unsko-sanski kanton je izgubio 6.733 stanovnika, Posavski 2.602, Tuzlanski 7.235, Zeničko-dobojski 7.256, Bosansko-podrinjski 989, Srednjobosanski 5.672, Hercegovačko-neretvanski 5.942, Zapadnohercegovački 1.740 te Kanton 10 4.803 stanovnika.

Sarajevski kanton jedini bilježi rast prema procjenama koje kažu da je za sedam godina u glavnom gradu i okolini (u sklopu FBiH) broj građana povećan za 8.521 osobu.

S obzirom da je Tuzlanski kanton najmnogoljudnija samoupravna regija u državi, čini se da će Sarajevo preuzeti taj epitet za samo nekoliko godina. Prema dostupnim podacima, pod uslovom da se trend nastavi, Sarajevo će postati namnogoljudniji kanton do 2028. godine.

The post Dok Federacija gubi stanovništvo, Sarajevo na putu da postane najmnogoljudniji kanton appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}