Košarac i ambasadorica Uebber o problemu detaširanih radnika iz BiH u Njemačkoj

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je u Sarajevu sa ambasadoricom Njemačke u BiH Margret Uebber o rješavanju pitanja pribavljanja viza detaširanih radnika iz BiH u Njemačkoj.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH, privrednih komora Republike Srpske i Federacije BiH, te Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori RS i Udruženja za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala pri Privrednoj komori Federacije BiH.

Na sastanku je ukazano na problem broja termina za izdavanje viza, koji trenutno dodjeljuje Ambasada Njemačke u BiH, a koji je nedovoljan za kontingent odobren privrednim subjektima iz BiH.

Razgovarano je i o pitanju prioritizacije aplikacija za dodjelu viza detaširanih radnika iz BiH, kako bi u tom procesu prednost imala preduzeća sa ranijim rokom izvršenja ugovora sa kompanijama iz Njemačke, što trenutno nije praksa.

Predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH i entitetskih privrednih komora predložili su da se ovaj problem riješi po uzoru na model iz Srbije, gdje privredna komora vrši prioritizaciju aplikacija za dodjelu viza, odnosno određuje koja kompanija će imati prednost prilikom dodjele termina za viziranje radnika.

Na sastanku je usaglašeno da će predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ambasade Njemačke u BiH u predstojećem periodu održati radni sastanak na kojem će definisati naredne korake u vezi sa rješavanjem pitanja pribavljanja viza detaširanih radnika iz BiH u Njemačkoj.

The post Košarac i ambasadorica Uebber o problemu detaširanih radnika iz BiH u Njemačkoj appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}