U Tuzlanskom kantonu ove godine 24 maloljetnika otišla od kuće

Trinaestogodišnja Ajiša Mazić iz Živinica se u utorak navečer vratila porodici nakon što je njen nestanak prijavljen u ponedjeljak, a kako su nam nadležni potvrdili u Tuzlanskom kantonu tokom ove godine čak su 24 maloljetne osobe bile otišle od kuće.

Prema podacima Uprave policije MUP-a TK, kada je u pitanju prijava nestanka osoba – takvih je ove godine bilo 35 slučajeva. Od toga su 24 prijave vezane za nestanak maloljetnih osoba, a 11 punoljetnih.

Od ukupnog broja prijava traga se za još jednim maloljetnim i jednim punoljetnim licem.

“Odmah po prijavi poduzimaju se potrebne mjere i aktivnosti policijskih službenika za traženje lica. Za navedenim licima raspisuje se potraga. Imamo i slučajeva da se za jedno lice tokom godine više puta prijavljuje nastanak i potraga”, kaže za “Nezavisne” Amra Kapidžić, portparol Uprave policije MUP-a TK.

Prema informacijama Uprave policije, maloljetnici u TK dobrovoljno su nestajali, a razlozi odlaska od kuće, posebno maloljetnika, nisu isti kod svakoga.

“Razlozi mogu biti različiti, počevši od toga da maloljetnici svojim odlaskom žele skrenuti pažnju roditelja i okoline kada se osjećaju zapostavljenima ili neshvaćenima, preko kažnjavanja roditelja zbog nezadovoljstva u međusobnim odnosima, želje da se oslobode određenih stega i pravila koje roditelji nameću, pa sve do bijega od posljedica nesređenih porodičnih odnosa koji mogu uključivati nasilje”, pojašnjava pedagog – psiholog Gabrijel Pinkas.

Ona dodaje da je u određenom broju slučajeva razlog odlaska starijih maloljetnica zasnivanje bračne zajednice.

Prema riječima Pinkasove, povod za donošenje odluke o napuštanju roditeljskog doma ponekad može biti i uticaj vršnjaka i želja za (samo)dokazivanjem.

Zašto su maloljetnici bježali i bježe od kuće u TK javnosti zasad nije zvanično poznato jer nadležni daju skromne informacije, ali ipak ime, prezime i slika tog maloljetnika odu u javnost u toku potrage.

Doktori smatraju da osoba prolazi kroz adolescenciju u želji da postane neko i ako ima podršku porodice, škole i okruženja u kojem živi, taj period prolazi bezbolno.

(RTV Slon)

The post U Tuzlanskom kantonu ove godine 24 maloljetnika otišla od kuće first appeared on Portal Gračanički.ba – Vijesti iz Gračanice.


{$excerpt:n}