SNSD razgrabio gotovo sav novac od podsticaja, partnerima ostavio mrvice

BANJALUKA – Zavod za zapošljavanje Republike Srpske i ove godine je većinu novca  od subvencija za zapošljavanje pripravnika podijelio lokalnim zajednicama i javnim ustanovama kojima upravljaju kadrovi SNSD-a.

podsticaji snsd

Pošte RS, kojima upravlja kadar iz Ujedinjene Srpske dobile podsticaj za zapošljavanje 25 pripravnika

Međutim, za razliku od opština i gradova, gdje je stranka Milorada Dodika izdominirala, i gdje su njegovi načelnici i gradonačelnici dobili gotovo sav novac od podsticaja, kod ustanova i javnih preduzeća nešto para je ostalo i za koalicione partnere.

Ako se pogleda nedavno objavljeni spisak, najbolje je prošla Ujedinjena Srpska, Nenada Stevandića.

Naime, Zavod je ustanovama i javnim preduzećima na čijem su čelu kadrovi ove partije dao novčane podsticaje da na određeno vrijeme zaposle oko 50 osoba.

Najviše u Poštama Srpske, kojima rukovodi Miladin Radović, a gdje će biti primljeno ukupno 25 pripravnika. Za pet njih Zavod će platiti bruto plate dok će za preostalih 20 Pošte plaćati doprinose u narednih 12 mjeseci.

Odlično je prošao i Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Njemu je dozvoljeno da na godinu dana zaposli 19 pripravnika bez radnog iskustva sa visokom stručnom spremom.

Predsjednik regionalnog odbora DEMOS-a, Aco Stanišić izvukao je novac za podsticaje koji će iskoristiti za zapošljavanje devet ljudi u “Elektrodistribuciji” Pale, čiji je direktor. Za šest otvorenih pripravničkih radnih mjesta u svom privatnom preduzeću “Stanišić”, biće podstaknut sa oko 40.000 KM.

Za zapošljavanje o trošku države u red je stao i prvi čovjek DNS-a, Nenad Nešić. U “Puteve RS” na čijem je čelu će zaposliti 10 mladih ljudi, a zavod će mu po tom osnovu obezbjediti 66.000 maraka.

Komunalna preduzeća u Istočnom Sarajevu i Bijeljini kojima takođe upravljaju Nešićevi ljudi, dobiće podsticaje za prijem 13 kadrova.

Novca je bilo i za Socijalističku partiju, koja planira da zapošljava u jednom od rijetkih državnih preduzeća koje im je preostalo nakon što se protiv njih okrenuo disident Goran Selak. U “Šumama Republike Srpske” u kojima njihovi kadrovi godinama stoluju biće na određeno primljeno sedam novih radnika, a kojima će država isplaćivati neto platu.

Ipak, kada se podvuče crta, SNSD je svojim koalicionim partnerima ostavio samo mrvice. Zavod kojim rukovodi njihov Miroslav Vujičić, svojim kolegama je ostavio najviše novca po ovom osnovu.

Pored toga što je SNSD-ovim načelnicima i gradonačelnicima dodijelio na stotine hiljada maraka podsticaja, slično se ponašao i kada je riječ o raspodjeli podsticaja za preduzeća i institucije.

Dugogodišnju praksu nije mijenjao, pa je novac koji je Srpska povjerila Zavodu da ga raspodjeli drugima, dodijelio ustanovi na čijem je čelu. Tako je Zavod za zapošljavanje Republike Srpske samom sebi odobrio podsticaje za zapošljavanje 12 pripravnika.

Svom partijskom kolegi, Bojanu Koprivici inače direktoru Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac i kandidatu SNSD-a za načelnika ove opštine je odobrio skoro 86.000 maraka kako bi ovaj zaposlio 13 visokoobrazovanih pripravnika.

Milica Simanić Vuković, SNSD-ov kandidat za Skupštinu Opštine Ilidža i direktorica Osnovne škole “Jovan Dučić” Kasindo primiće čak osam prosvjetnih radnika i za to dobiti novčanu podršku.

Novca će biti i za sedam pripravnika u dječijem vrtiću “Patrijarh Pavle” u Istočnom Novom Sarajevu koji vodi Nikola Ašanin, za šest novih zaposlenih u komunalnom preduzeću “Vik” Istočno Srajevo, na čijem je čelu Jovan Katić te isto toliko u Domu za starija lica u Istočnom Sarajevu čiji je direktor Milan Sladoje. Sva trojica su članovi SNSD-a.

Pare su obezbjeđene i za “Aerodrome Republike Srpske, i “Olimpijski centar Jahorina” a gdje takođe glavnu riječ vode kadrovi stranke Milorada Dodika.

Podsjećamo, kako je portal CAPITAL pisao prije nekoliko dana, opštine i gradovi u Srpskoj na čijem su čelu kadrovi SNSD-a su uz podršku zavoda krenule u masovno zapošljavanje.  Tako je na primjer opštini Rogatica u kojoj stoluje Milorad Jagodić odobreno zapošljavanje čak 26 pripravnika sa visokom stručnom spremom, što je petina od ukupno zaposlenih u opštinskoj administraciji.

Vlada RS je kroz tri komponente obezbjedila nešto preko četiri miliona maraka za zapošljavanje pripravnika u tri komponente. Planom je predviđeno da kroz ovaj program pripravnički staž obavi 615 osoba.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Чланак SNSD razgrabio gotovo sav novac od podsticaja, partnerima ostavio mrvice се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}