Vlada TK osigurala 60,5 miliona KM beskamatnih kreditnih sredstava za privredu

Vlada Tuzlanskog kantona osigurala je novih 60,5 miliona KM izuzetno povoljnih, beskamatnih kreditnih sredstava za privredne subjekte sa područja Tuzlanskog kantona. Naime, Vlada je danas proglasila najpovoljnijom ponudu UNICREDIT BANK DD MOSTAR, koja je dostavljena po Javnom pozivu za odabir banke za plasman kreditne linije uz subvencioniranje dijela kamatne stope iz sredstava Budžeta Tuzlanskog kantona za 2020. godinu privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog Kantona. Za subvencioniranje kamatne stope Vlada je osigurala 2,1 milion KM.

Ukupno raspoloživi kreditni iznos podijeljen je po vrsti djelatnosti kojom se privredni subjekti bave. Tako će za privredne subjekte sa proizvodnom djelatnošću biti raspoloživo ukupno 26,1 milion KM, za privredne subjekte trgovinske djelatnosti 23,5 miliona KM, a za privredne subjekte uslužne djelatnosti 10,1 milion KM.

Ponuda banke podrazumijeva visinu kamatne stope od 2,95%, uz troškova obrade kredita od 0,29 %, pri čemu je rok otplate kredita 72 mjeseca uz grace period do 12 mjeseci. Imajući u vidu da je Vlada predvidjela da subvencionirakamatnu stopu do 3%, to znači da će privredni subjekti na raspolaganju imati beskamatna kreditna sredstva.


{$excerpt:n}