BiH: Zbog biciklističke trke moguće obustave saobraćaja na pravcu Derventa-Banja Luka

Zbog održavanja međunarodne biciklističke trke u ponedjeljak u vremenu od 12 do 15 sati mogu se očekivati kraće obustave saobraćaja na putnom pravcu Derventa – Srbac – Bosanska Gradiška – Banja Luka, upozorili su iz Bosanskohercegovačkog automoto kluba (BIHAMK).

Na magistralnom putu Ljubinje – Trebinje, na dionici od Ljubinja do skretanja za Ravno, svakim danom, osim nedjelje, saobraćaj se obustavlja u vremenu od osam do 14 sati. Za vrijeme obustave vozila se preusmjeravaju na put Stolac – Berkovići – Bileća – Trebinje.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor – Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar – Široki Brijeg – Posušje – Tomislavgrad – Kupres – Bugojno i Mostar – Sarajevo – Busovača – Novi Travnik – Bugojno.

Obustava saobraćaja na snazi je i u tunelu Vinac (Jajce – Donji Vakuf), a vozila na ovoj dionici saobraćaju obilaznicom oko tunela.

Zbog završnih radova u tunelu Vranduk (Zenica – Nemila) vozila se u vremenu od 21 sati do 0.30 sati propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 0.30 do pet sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj – Šićki Brod – Sarajevo i Žepče – Zavidovići – Olovo – Sarajevo. Do 8. septembra izvodi se testiranje svjetlosne saobraćajne signalizacije u tunelu što može rezultirati izdavanju netačnih upozorenja, zabrana ili ograničenja brzine. Učesnici u saobraćaju unutar tunela nisu obavezni poštivati navedenu signalizaciju, navode iz BIHAMK-a.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica – Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na putnim pravcima: Tarčin – Konjic (kod mjesta Zukići), Olovo – Semizovac (most preko Ljubine), Pelagićevo – Srebrenik (u mjestu Špionica), kao i na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama saobraća se usporeno.

Iz BIHAMK-a izdvajaju i ostale dionice gdje se izvode sanacioni radovi i gdje se saobraća usporeno: Jablanica – Mostar, Šićki Brod – Srebrenik, Livno – Kamensko, Šešlije – Modriča, Grude – Posušje – Rakitno i Kobiljača – Kiseljak – Busovača.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja pri prelasku granice. Na graničnom prelazu Hum/Šćepan polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od sedam do 19 sati. Granični prelaz Deleuša zatvoren je zbog radova, zaključuju iz BIHAMK-a.


{$excerpt:n}