​Danas počinje nova školska godina u većini županija u Federaciji BiH

Nova školska 2020./2021. godina u Sarajevskoj županiji počela je 1. 9., u Zeničko-dobojskoj županiji počet će sutra, a u Tuzlanskoj i Zeničko-dobojskoj odvijat će se sukcesivno, do kraja mjeseca.

Nastava u Unsko-sanskoj županiji i Županiji posavskoj krenut će sljedećeg tjedna, točnije 14. 9.

Nastava je organizirana u izmijenjenim okolnostima i posebnim uvjetima, uz strogo poštivanje epidemioloških mjera s ciljem zaštite od korona virusa, priopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti.

Iz Ministarstva pozivaju sve učenike i nastavnike, ali i roditelje da se ponašaju odgovorno i u skladu sa preporukama, u školi i izvan nje, a kako bi se mogućnost zaraze svela na minimum i kako bi se osiguralo nesmetano odvijanje nastave.

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti i ove je godine realiziralo projekat nabavke besplatnih udžbenika, i to za učenike trećih i četvrtih razreda devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, prvenstveno za one koji su u stanju socijalne potrebe, za što je osigurano 480.000 KM.

Na osnovu projektiranog broja učenika i uz primjenu korektivnih faktora, Ministarstvo je sačinilo Prijedlog raspodjele sredstava za nabavku besplatnih udžbenika, i to: Unsko-sanska županija – 51.264 KM, Posavska 7.344 KM, Tuzlanska 100.464 KM, Zeničko-dobojska – 83.040 KM, Bosansko-podrinjska 7.728 KM, Srednjobosanska – 54.960 KM, Hercegovačko-neretvanska – 45.840 KM, Zapadnohercegovačka – 21.072 KM, Sarajevske – 93.264 KM i Hercegbosanska županija – 15.024 KM.

Županijska ministarstva bila su dužna nabaviti pripadajući broj kompleta udžbenika za kategoriju najugroženijih učenika u stanju socijalne potrebe koji pohađaju treći i četvrti razred devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, a na osnovu vlastitih evidencija o učenicima u stanju socijalne potrebe ili evidencija, odnosno podataka prikupljenih od strane svih osnovnih škola s područja svoje županije, i to najkasnije sedam dana prije početka školske godine, navodi se u priopćenju.


{$excerpt:n}