JOŠ UVIJEK NIJE KONAČNO, GLASANJE SE PONAVLJA: Pravi rezultati tek 14. septembra?

On je rekao da DIK “nema saznanja” da su opštinske izborne komisije odlučile po prigovorima stranaka da se izbori ponove na još nekom biračkom mjestu.

– Po zakonu, one nemaju formalnu obavezu da o tome obavjeste DIK, ali bi morale da mu se obrate kako bi na vrijeme dobile birački materijal, kako bi se provjerilo kako funkcioniše uređaj za elektronsku identifikaciju birača i kako bi se obezbedili troškovi biračkog odbora na dan izbora. Takođe, o ponavljanju izbora treba obavjestiti i javnost, kao i građane da ponovo glasaju. Izvor iz DIK-a rekao je da su već prošli svi rokovi za podnošenje prigovora na izborne nepravilnosti opštinskim izbornim komisijama, kao i za odlučivanje po njima.

Po zakonu o izboru odbornika i poslanika, ako OIK odbije prigovor, podnosilac se može žaliti DIK-u u roku od tri dana, ovaj mora odlučiti u roku od 24 sata od dobijanja prigovora, a ako se usvoji – izbori se mogu ponoviti.

Glasači na biračkom mjestu 7, Azani i Vrševo, u Petnjici, glasaće ponovo u četvrtak jer je Opštinska izborna komisija usvojila prigovor DPS-a zbog nepoklapanja broja glasačkih listića i broja kupona, rekao je njen predsjednik Adis Duraković. Pravo glasa na biračkom mjestu 7, na ovim izborima imalo je 427 građana,prenosi Novi

Iako u slučaju ponavljanja izbora na bilo kom biračkom svi rokovi pa i onaj za proglašenje konačnih rezultata parlamentarnih izbora ponovo teku, Ivanović je izrazio nadu da se oni neće produžavati.

– Mi možemo da računamo da će ti izbori proći kako treba i da ćemo imati rezultate odmah kad se završe, 470 glasova je lako sabra. Sve obaveze imamo zakonom propisane do detalja i toga se držimo – rekao je Ivanović.

On je rekao da je krajnji rok da DIK proglasi konačne rezultate izbora 14. septembar, navodeći da će “učiniti sve da ispoštuju zakon”.


{$excerpt:n}