Kineske fondacije donirale BiH testove za Covid-19

Kineske fondacije “Fosun Foundation” i “Cancer Foundation” dodijelile su pomoć žiteljima Bosne i Hercegovine za borbu protiv Covida-19 koja je posredstvom Ministarstva civilnih poslova BiH isporučena zdravstvenim institucijama u BiH.

“Cancer Foundation” donirala je Combo IgM/IgG brze testove u vrijednosti 70.000 američkih dolara. Donacija je 4. septembra uručena Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH gdje je isporučeno 2.945 testova, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske 1.805 komada i Pododjelu za javno zdravstvo Brčko Distrikta 250 komada.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine je donaciju “Fosun Foundation”, ukupne vrijednosti 34.000 američkih dolara, a koja se sastoji od PCR kitova, 12. avgusta isporučilo u tri zdravstvene institucije. Tako je Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu isporučeno 2.827 testova, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske 1.733 i Pododjelu za javno zdravstvo Brčko Distrikta 240 testova.

Donacije za građane BiH su osigurale fondacije Narodne Republike Kine i predstavljaju još jednu u nizu dosadašnjih pomoći Bosni i Hercegovini u borbi protiv virusa COVID-19, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH, prenosi “Fena”.


{$excerpt:n}