Joe Biden: “Kosovo nezavisna država i nije dio Srbije”

Kandidat za predsjednika na predstojećim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) Joe Biden priznao je da nije upoznat s elementima dogovora između Srbije i Kosova koji je potpisan u Bijeloj kući, ali je podvukao da bi taj dogovor morao da potvrdi status Kosova.

– Ne znam šta ima u dogovoru. Ono što sam uvijek tvrdio u odnosu na Srbiju i Kosovo je da bi Kosovo trebalo da bude nezavisna država, i da nije dio Srbije. Ja sam proveo dosta vremena tamo. Pretpostavljam da će to (sporazum) ojačati tu nezavisnost. Ali ne znam o čemu se radi – izjavio je Biden, odgovarajući na pitanja novinara oko postignutog sporazuma između Srbije i Kosova o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovao je i američki predsjednik Donald Trump, podsjeća “Radio Slobodna Evropa” (RSE).

Predsjednički kandidat Joe Biden je na konferenciji za novinare spomenuo i činjenicu da je njegov sin služio na Kosovu u okviru američkih trupa NATO-a.

Inače, Biden je kao senator bio aktivan na Zapadnom Balkanu i u više navrata je posjetio region. Posljednji put, kao potpredsjednik SAD-a, Kosovo i Srbiju posjetio je u avgustu 2016 godine.


{$excerpt:n}