Vučić i Hoti iz Washingtona stižu u Brisel, nastavljaju se pregovori

Četvrta runda dijaloga Beograda i Prištine održat će se tokom vikenda u Briselu na ekspertskom nivou, a za ponedjeljak je planiran sastanak na visokom nivou, na kojem će lideri dve strane, u prisustvu Žosepa Borelja (Josep Borell) i specijalnog EU predstavnika Miroslava Lajčaka, otvoriti tri nove teme.

Očekuje se da im se u nedelju, po povratku iz Vašingtona, priključe šefovi pregovaračkih timova Marko Đurić i Skender Hiseni.

– Kao dio sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, sastanak na visokom nivou u ponedjeljak bavit će se aranžmanima nevećinske zajednice i rješavanjem međusobnih finansijskih potraživanja i imovine – najavio je portparol EU Peter Stano.

Stano je potvrdio da će u ponedjeljak 7. sepetembra šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni EU predstavnik Miroslav Lajčak biti domaćini srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću i kosovskom premijeru Avdulahu Hotiju (Avdullah) na novoj rundi visokog političkog dijaloga Beograda i Prištine.

– Nadamo se da ćemo nastaviti ovaj pozitivni dinamizam i napredovati u rješavanju otvorenih probelma i približavanju rješanja za sva otvorena pitanja kroz mogući konačni pravnoobavezujući dogovor o normalizaciji odnosa – kazao je Stano, prenosi “Avaz“.


{$excerpt:n}