U BiH za godinu osuđeno 116 maloljetnika

Tokom prošle godine u BiH je osuđeno 116 maloljetnika, što je 21 više u odnosu na 2018.

U 2019. godini tužilaštva u BiH riješila su 489 izvještaja za lica mlađa od 18 godina, a što je u odnosu na prethodnu godinu manje za 46 prijava. Od 489 prijavljenih, 21 su djevojčice.

Na kraju ih je optuženo 126, od čega četiri djevojčice, a osuđeno 116, od čega tri djevojčice.

Prema podacima MUP-a Srpske, tokom prošle godine u Srpskoj je smanjen broj evidentiranih maloljetnika koji su se ogriješili o zakon.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je u toku 2019. godine evidentiralo 217 maloljetnih izvršilaca krivičnih djela, što je za 5,7 odsto manje u odnosu na 2018. godinu”, kazala je za “Nezavisne novine” Mirna Miljanović, načelnik Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a Srpske.

Na području Kantona Sarajevo lani je tužilaštvima prijavljeno ukupno 69 maloljetnika.

Kako u svom izvještaju o radu ističu iz MUP-a KS, tokom prošle godine evidentirana su 74 događaja s obilježjem krivičnog djela, u kojima je učestvovalo 69 maloljetnih lica, od čega je 21 (gotovo svaki treći) povratnik.

“U strukturi događaja s obilježjem krivičnog djela, u kojima su učestvovala maloljetna lica, najbrojnija su krivična djela: teške povrede, lake povrede, razbojništva, posjedovanje i omogućavanje uživanja droga, krađe”, naveli su iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Ovaj MUP je prošle godine maloljetnike teretio i za jedno ubistvo, te dva pokušaja ubistva. Gotovo 20 ih je osumnjičeno za nanošenje povreda, pet za nasilničko ponašanje, više od 10 za krađe, a osam za pljačke.

Psiholog Aleksandar Milić smatra da se djeca devijantno ponašaju zbog ranijih propusta, odnosno loših uslova odrastanja.

“U određenim uzrastima pojavljuju se potrebe djece da kupuju i troše… Počinju krasti, ulaziti u kriminal, piti te uzimati drogu. Sve je to povezano sa vaspitnom zapuštenošću”, rekao je Milić za “Nezavisne”.

Prema njegovim riječima, u sopstvenoj praksi uočio je da je uglavnom riječ o određenim psihičkim problemima, koje djeca negiraju i nisu ih svjesna.

“Ako im se servira da imaju problem, da nešto s njima nije u redu, to ima kontraefekte. Tako se ne radi. Tu dječicu treba posmatrati putem aktivnosti, angažovanja. Nema sekcija ni sportskih aktivnosti i ta djeca su neangažovana i pasivna. Tamo gdje nema dobrih navika, njih zamjenjuju loše navike: nerad, boravak uz igrice, povezuju se s problematičnim osobama i grupama. Dakle, čitav je spektar pokazatelja da treba primarno pojačati preventivni rad s djecom”, istakao je Milić.

(RTV SLON)

The post U BiH za godinu osuđeno 116 maloljetnika first appeared on Portal Gračanički.ba – Vijesti iz Gračanice.


{$excerpt:n}