Vučić: Nema bojazni da potpišem bilo kakvu vrstu priznanja Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Vašingtonu da razgovori Beograda i Prištine i dalje traju, ali da nema bojazni da će potpisati bilo kakav dokument koji podrazumeva bilo kakvu vrstu priznanja Kosova, javlja Anadolu Agency (AA).

“Naši razgovori i dalje traju i tako će se nastaviti do večeras i ujutru, videćemo da li ćemo moći da postignemo dogovor”, rekao je novinarima u Vašingtonu.

Prema njegovim rečima, delegacija Beograda nije unapred imala uvid u papir od 16 tačaka u kome je, kako je naveo, jedna od tačaka međusobno priznanje. Rekao je i da taj papir ne sme da se iznosi.

“Taj papir je bio užasno težak, imao je 15 ili 16 tačaka, jedna od tačaka je i međusobno priznanje, što nije nikakva novost, to je američka politika. Ja sam rekao da mi to ne možemo da prihvatimo, a ljudi iz Trampovog kabineta su bili fer i saslušali šta imamo da kažemo i mislim da u daljim dokumentima te odredbe više nema”, naveo je.

Kako je dodao, delegacija koju predvodi došla je u veri da je moguće postići dogovor, te da se i dalje tome nada.

“Da kažem ljudima u Srbiji i da nema te vrste bojazni da potpišem bilo kakav dokument koji podrazumeva bilo kakvu vrstu priznanja Kosova”, izjavio je.

Vučić je kazao i da se na papiru među tačkama nalaze i dobre stvari koje se tiču ekonomije, infrastrukturnih projekata o povezivanju Beograda i Prištine, kao i daljeg ulaganja novca za mikro, mala i srednja preduzeća.

“Borimo se za to da Priština prihvati ‘mali Šengen’ i uz američke garancije, onda tu više ne bi smelo da više bude zastoja”, rekao je.

On je rekao da niko ne može trenutno da potvrdi da li će tokom posete Vašingtonu biti susreta na još višem nivou, odnosno da li će američki predsednik Donald Tramp prisustvovati.


{$excerpt:n}