Počela sa radom novoosnovana medresa ‘Reis Ibrahim ef. Maglajlić’

Nakon više od 80 godina u Banja Luci počinje sa radom medresa. U medresu ‘Reis Ibrahim efendija Maglajlić’ upisano je jedno odjeljenje od 22 učenika, i danas zvanično započinje nastava u ovoj obrazovnoj instituciji.

Otvaranje medrese i početak nastave rezultat je jednogodišnjeg rada i napora svih ljudi u banjalučkom muftijstvu, kao i članova Rijaseta.

“Medresa u gradu na Vrbasu i šeher Banja Luci ima istorijsku tradiciju , od prve medrese izgrađene 1574. godine. Mi smo odlučili da nakon osamdeset godina ponovo oživimo tradiciju Medrese da omogućimo kvalitetan odgoj i obrazovanje u ovoj ustanovi Islamske zajednice”, kazao je Muris efendija Spahić, direktor Medrese ‘Reis Ibrahim efendija Maglajlić’ Banja Luka.

Jedna od poruka koja je upućena jeste da je otvaranje medrese Banja Luci značajan korak Islamske zajednice u BIH. Poseban značaj ima i za Bošnjake koji su se vratili na svoja ognjišta.

“Inicijativa za ponovnu obnovu medrese potekla je zahvaljujući našem muftiji Abdibegoviću, a svakako bez podrške našeg reisu-l-uleme Islamske zajednice Huseina Kavazovića koji je pokazao jedno veliko povjerenje prema nama i veliku podršku bez koje mi danas ne bi mogli da govorimo o medresi. Velika je ovo radosti i za Banjalučane i za nas Bošnjake Muslimane koji živimo na ovim prostorima”, dodao je Muris efendija Spahić, direktor medrese ‘Reis Ibrahim efendija Maglajlić’ Banja Luka.

Medresa nosi naziv po reisu Ibrahimu efendiji Maglajliću, koji je rođen u uglednoj banjalučkoj porodici Maglajlić. U Banja Luci je djelovalo pet medresa: Ferhat-pašina, Fejzija, Skopska medresa, Šibića medresa I Maglajlića medresa, koja je posljednja zatvorena 1938. godine.

federalna.ba

The post Počela sa radom novoosnovana medresa ‘Reis Ibrahim ef. Maglajlić’ first appeared on Portal Gračanički.ba – Vijesti iz Gračanice.


{$excerpt:n}