NAPOKON SE OGLASIO! Selmo Cikotić objasnio “seksi izjavu” o migrantima

Kada je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić, gostujući na Face TV, rekao kako je čuo “zanimljive i seksi ideje” o vraćanju migranata iz BiH u zemlje njihovog porijekla – izazvao je mnoštvo reakcija. Uglavnom negativnih.

On je, između ostalog, dao i jednu konstataciju da zbog prisustva velikog broja migranata država bilježi povećanu potrošnju, iako trenutno imamo redukovan broj turista zbog korona virusa.

Iako u početku nije želio odgovarati i objašnjavati tu izjavu, gostujući u Novom danu na N1 pojasnio je šta je htio da kaže.

“Mislim da je za tumačenje tih izjava potrebno sagledati stvarni sadržaj. Na više puta ponovljenu ideju da se migranti deportuju, kazao sam da je to zanimljiva i seksi ideja, dopadljiva, atraktivna. Analizom velikog broja dokumenata sam shvatio da je to teško praktično izvesti. Jeste dopadljivo, ali je u praktičnom smislu teško izvodljivo”, izjavio je Cikotić.

“Previše je to kolokvijalan i neprimjeren termin, ali suština ostaje da je to proces za čiju realizaciju treba napraviti čitav niz postupaka, potpisati sporazume o readmisiji sa državama odakle dolaze migranti”, izjavio je Cikotić.

Istakao je da je protekle sedmice dobili stav Vlade Pakistana da su spremni potpisati sporazum o readmisiji.

“Kod sedam zemalja je postupak u toku. Kod pet je postupak započet. Nemamo pozitivan odgovor ni od jedne vlade još. O tome se radi. Privlačna ideja – ali teško provodljiva i ne rješava ništa od migrantske krize”, rekao je Cikotić.

On je kazao da se u njegovim izjavama i postupcima reflektira namjera da se smanji prisustvo migranata u gradskim sredinama, na javnim mjestima, gdje njihovo prisustvo narušava komfor građana, ali i turista.

Također, kazao je kako su migranti osim sigurnosne – jedna humanitarna tema, ali i tema koja ostavlja posljedice na brojne druge grane, poput turizma, ekonomije i slično.

The post NAPOKON SE OGLASIO! Selmo Cikotić objasnio “seksi izjavu” o migrantima appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}