Iz Bosne i Hercegovine protjerano 36 ilegalnih migranata

Služba za poslove sa strancima udaljila je 36 migranta sa teritorije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz te službe.

– Služba za poslove sa strancima provodi pojačane aktivnosti kontrole i kretanja stranaca na području Bosne i Hercegovine, a posebno na području Unsko-sanskog, Sarajevskog i Srednjobosanskog kantona. Na području općine Travnik, službenici Službe, uz asistenciju policijskih službenika MUP-a SBK/KSB, provode pojačane operativne aktivnosti, odnosno kontrolu objekata u kojima borave migranti s ciljem utvrđivanja legaliteta i kontrole kretanja migranata te su pronađena 34 migranta koja su bila predmet rada Službe.

Takođe, Služba za poslove sa strancima je nakon provedenog postupka readmisije, udaljila 36 stranih državljana koji su ilegalno boravili na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Ovim migrantima prethodno su izrečene mjere protjerivanja i stavljanja pod NADZ0R u Imigracioni centar. Među udaljenim migrantima je 15 državljana Pakistana, osam državljana Bangladeša, dva državljana Afganistana te 11 državljana Turske. Osam državljana Turske vraćeno je u Republiku Tursku, dok su ostale osobe, s obzirom na to da je u postupku utvrđeno da su prethodno boravile na teritoriji Republike Srbije, u skladu sa odredbama Sporazuma o readmisiji, vraćena u Republiku Srbiju – kaže se u saopćenju Službe za poslove sa strancima.

Tokom avgusta je predmetom rada Službe bilo je 2.297 osoba, od kojih je 2.226 iskazalo namjeru podnošenja zahtjeva za azil. Kao rezultat pojačanih aktivnosti, Služba je tokom avgusta izrekla 71 mjeru protjerivanja. Trenutno u privremenim prihvatnim centrima boravi 6.594 migranta.

The post Iz Bosne i Hercegovine protjerano 36 ilegalnih migranata appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}