BiH će otvoriti granice za strane državljane koji imaju negativan test na koronavirus

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas s entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem.

Sastanak je održan u zgradi institucija BiH.

Tegeltija je nakon sastanka kazao da je usaglašeno i predložit će da granice BiH budu otvorene za strane državljane uz negativan tekst na koronavirus.

– Vlade entiteta će ove odluke potvrditi na svojim sjednicama, a onda i Savjet ministara – rekao je Tegeltija.

Najavio je i da je dogovorena priprema programa zaštite domaće privrede koji će biti ugrađeni u Program ekonomskih reformi BiH.

– Dogovoreno je da otvorimo proces pregovora s MMF-om. Očekujemo da Misija MMF-a bude u oktobru, a dva mjeseca poslije trebali bismo usaglasiti novi aranžman s MMF-om. Očekujemo da se završe razgovori s Evropskom komisijom o makroekonomskoj pomoći. Tražit ćemo da ta pomoć bude predviđena u narednih pet – šest godina kao što je i za članice EU. To bi bilo odlično za finansijsku stabilnost BiH – rekao je Tegeltija.

Novalić je kazao da mu je drago da je utvrđena strategija.

– Jedno je da ćemo držati budžetsku ravnotežu, da ćemo pokrenuti investicionu potrošnju i treće da ćemo donijeti zakone koji će poboljšati poslovno okruženje – kazao je Novalić.

Istakao je da su uvedene mjere dale rezultat.

– Održali smo nivo zaposlenosti znatno bolji nego okruženje. Dok je Vlada FBiH bila lider u borbi protiv pandemije imali smo dobre rezultate. Danas imamo 123 puta više i mrtvih i zaraženih – naveo je Novalić.

Višković je kazao da se moramo ponašati u skladu s epidemiološkom situacijom i tražiti najbolja rješenja.

– Čak i dok je Novalić ležao u bolnici, a ja u apartmanu zbog korone, čuli smo se i rješavali neke stvari. Naša resorna ministarstva sarađuju. Došli smo da uskladimo mjere koje preduzimaju entiteti i sa takvim načinom rada izađemo pred strane investitore ili zemlje koje žele pomoći BiH. Zajednički projekt nam je izgradnja Koridora 5C – rekao je Višković.

Napomenuo je da su formirali radne timove koji će raditi na izgradnji autoputeva.

– Računamo da finansijski potencijal koji imaju banke u BiH treba da sačuvamo za privredu, a da budžete i investicije osiguravamo od stranih finansijera – napomenuo je Višković.

The post BiH će otvoriti granice za strane državljane koji imaju negativan test na koronavirus appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}