VJEROVALI ILI NE! Korona u BiH uvela “novo pravilo”: Nema više dvojkaša, a ni odlikaša

Epidemiološka slika i dalje je ozbiljna u Bosni i Hercegovini a početak nove školske godine cijelo društvo stavlja pred novi IZAZ0V. “Novo normalno” će upravo povratak školaraca u klupe staviti pred građane kao činjenicu koja potvrđuje da će poslije korone sve biti drugačije.

U školu se više neće ići po petice. “Novo normalno” znači da više neće biti ni odlikaša ni dvojkaša, korona nas je, kažu, oslobodila tereta ocjene.

“Nije važna brojčana ocjena nego je važno da se u tom procesu otkrije kakve su to SKL0N0STI koje dijete ima”, kazala je Nadija Bandić iz Federalnog ministarstva obrazovanja.

Pred početak škole nekada se apelovalo na vozače da smanje brzinu u blizini škole, sada se apeluje na sve da smanje prenosa virusa.

“Naše jeste da poštujemo one mjere koje imamo na RASP0LAGANJU da bismo smanjili prenos jer kreće školska godina i naše je da omogućimo da bude najsigurnija moguća”, naglasila je dr. Jela Aćimović, specijalista epidemiologije u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Roditelji su zab*inuti, kažu da im je mnogo toga nejasno i da nisu sigurni šalju li djecu u sigurno okruženje.

“Nama je zab***avajući što se cij*paju razredi na 15. Hoće li biti dovoljno sredstava za dezinfekciju, hoće li se nositi maske… Slali smo dopise i nismo dobili odgovor”, naveo je Jurica Milinković iz Udruge roditelja Naša djeca Mostar.

Pravila su donijeta ali je i ostavljena otvorenom mogućnost preispitivanje odluka.

“Ako se u toku nastave kod nekog djeteta pojave određeni simptomi koji ukazuju na Covid-19, za takvo dijete postoji posebna prostorija, kontaktiraće se stručni saradnik, roditelj, ljekar. Ako se pojavi zaraza kod nastavnika, cijelo odjeljenje se premješta u online nastavu, prati se stanje kako učenika tako i nastavnika”, istakla je Bandić.

U prve dvije sedmice neće biti učenja novog gradiva, ponavljaće se naučeno, učiće se nova pravila ponašanja.

“Nema velikih 0DM0RA , 0DM0RI su po 5 minuta, nema šetnji. Što se tiče dvorišta, napravili smo tačke, linije gdje će koje dijete stati”, rekla je Branka Lovrić Bosnić, učiteljica.

Akcenat će biti na distanci i dezinfekciji. Nova pravila biće donošena u H0DU.

“Da vidimo šta život pokazuje, da li je moguće jednu ogromnnu školu od 500 đaka očistiti i srediti između dvije polusmjene”, kazao je Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata.

Da li će se isto RAD0VATI nekim peticama koje se neće pisati brojevima, da li će naći novi način da se zbliže UPRK0S svim tačkama i linijama distance. Prvo školsko zvono ovog septembra neće značiti samo novu školsku godinu nego i početak svega onog što smo prihvatali onda kada je prvi put izgovoreno da “poslije korone ništa više neće biti isto”.

The post VJEROVALI ILI NE! Korona u BiH uvela “novo pravilo”: Nema više dvojkaša, a ni odlikaša appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}