Iz Medžlisa Islamske zajednice sa Abazovićem razgovarali o incidentima u Pljevljima

Kako su naveli su saopštenju, u razgovoru sa predstavnicima Islamske zajednice u Pljevljima, Abazović je upoznat sa aktuelnom situacijom u kojoj se nalaze muslimani ovog grada.

Naime, kao što je poznato, cjelokupnoj javnosti, da su se pretnodnih dana, a nakon završenih parlamentarnih izbora u CG, dešavale nemile scene na pljevaljskim ulicama, gdje su pristalice stranaka koje su na izborima odnijele pobjedu, u svom ‘slavlju’ u više navrata uznemiravali, vrijeđali, prijetili, pa čak i fizički nasrnuli na pripadnike muslimansko – bošnjačke populaciie.

Abazovića smo podsjetili na pljevaljaska dešavanja iz neposredne prošlosti i golgote koje smo u Pljevljima preživjeli. Ponovo se pojavila bojazan i strah pljevaljskih muslimana da se ne ponovi scenario iz ’90, jer se kod svih pripadnika Islamske zajednice pojavio subjektivni osjećaj da sva dešavanja u prethodnih nekoliko dana ponavljaju po istom scenariju“, naveli su u saopštenju.

Naglašeno je, takođe, da su pripadnici Islamske zajednice lojalni građani države Crne Gore i da je osjećaju svojom kao i ostali pripadnici svih vjera i nacija, te da u njoj žele miran i skladan život sa pripadnicima ostalih vjera i nacionalnosti.

Abazoviću je, takođe, predočeno, da su Pljevlja oduvijek bila grad, gdje je bilo mjesta za svakoga, bez obzira kako se ko zvao i kome pripadao, te da pljevaljski muslimani ne žele da se ponovi ista priča kada su mnogi morali napustiti svoje vjekovno ognjište.

Gospodin Abazović je pitao kako se on povezuje sa ovim događajima i na koji način može da se to spriječi? Rečeno mu je da oni koji ovo rade se oslanjaju na to, da im 41 mandat, među kojima su i 4 sa liste Crno na bijelo, daje pravo da se tako ponašaju i da je on na neki način zloupotrebljen“, naveli su iz MIZ.

Abazović je, kako dodaju, pozvao na smirenje nastalih tenzija i izrazio nadu da će u budućem periodu Pljevlja ostati ono što su oduvijek i bila, a to je primjer međuetničkog sklada, tolerancije i suživota.

U trenucima dok pišemo ovo saopštenje, do nas je stigla nemila vijest da je još jedan od pripadnika Islamske zajednice danas u Pljevljima brutalno pretučen. Pitamo se, da li će se i dalje dešavati ovako mučne scene na našim ulicama i da li je ovo poruka koju trebamo shvatiti kao signal da su Pljevaljske ulice postale tijesne za pripadnike bošnjačko- muslimanske populacije?“, zaključuju iz MIZ, piše “Antena M“.


{$excerpt:n}