Abazović bi ipak sarađivao sa Đukanovićem pod ovim uslovom: Albanac mijenja “pravila igre”!

Dritan Abazović, mladi crnogorski političar albanske nacionalnosti i bivši student Univerziteta Sarajevo, trenutno je ključni igrač političke scene u regij i čovjek koji je zbog pozicije u koju je dospio, a to je da bude odlučujući faktor za formiranje vlasti, privukao pažnju regije.

Abazović je u prvom intervjuu nakon izbora u Crnoj Gori za albansku televiziju ABCNews kazao da je ponosan što će kao Ulcinjanin i Albanac biti čovjek koji “mijenja igru”.

– Ključno je da stvorimo vladu zasnovanu na stručnjacima. Promjena u vanjskoj politici neće biti. Svaka nacija i religija će biti zaštićeni i imat će bolju zastupljenost nego sada. Neće biti razloga za strah, kazao je Abazović.

Ipak, ono što se prigovara ovom sarajevskom studentu, doktoru političkih nauka su i prve reakcije prosrpskih pristalica koji su noć nakon izbora već izazvali incidente i fizički napali grupe Bošnjaka u Pljevljima. Kako Abazović na to gleda i kako misli zaštititi sve vjere i nacije u multietničkoj Crnoj Gori ukoliko vlast bude pravio sa strankama čije su pristalice nacionalistički nastrojene, za sada nije jasno.

Abazović je kazao da će sada odnosi Albanije i Crne Gore biti mnogo bolji. U intervjuu nije isključio ni eventualnu saradnju s Đukanovićem ukoliko bi pristao na ekspertsku vladu, ali je evidentno prva opcija saradnja sa prosrpskim strankama,piše Oslobodjenje

Kao predsjednik Ujedinjene Reformske Akcije (URA) Abazović je nametnuo četiri principa za buduću vlast:

– Crna Gora ostaje privržena međunarodnim ugovorima koje je potpisala prethodna vlada (članstvo u NATO).
– Posvećenost EU putu.
– Vlada će se zasnivati na stručnjacima.
– Nova vlada bit će posvećena vladavini zakona, uključujući reviziju svih diskriminatorskih zakona, poput Zakona o slobodi vjere.


{$excerpt:n}