Sutra izbori u Crnoj Gori: Jedanaest izbornih lista takmiči se za 81 mjesto u parlamentu

To će biti 11. izbori od uvođenja višetranačja u Crnoj Gori, a peti od obnove nezavisnosti 2006. godine. Posljednji parlamentarni izbori u Crnoj Gori održani su 16. oktobra 2016.

Iz Državne izborne komisije (DIK) kazali su da će crnogorski građani danas moći da glasaju na 1.217 biračkih mjesta, dok pravo glasa ima 520.026 birača.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, najviše birača registrovano je u Podgorici (140.086), a najmanje u Šavniku gdje je 1.616 osoba u biračkom spisku.

Birališta u Crnoj Gori biće otvorena u sedam, a zatvorena u 20 časova.

– Glasanje po posebnim mjerama –

Zbog epidemije koronavirusa koja je proglašena na teritoriji cijele Crne Gore, ovogodišnji izbori održaće se pod posebnim epidemiološkim mjerama. Prema naredbama Ministarstva zdravlja i Državne izborne komisije (DIK), građani će na birališta morati da dođu sa zaštitnim maskama a biračka mjesta moraju biti dezinfikovana.

Građani su obavezni da na birališta donesu svoje olovke, dok su birački odbori obavezni da obezbijede maske i dezinfekciona sredstva. Kako se navodi u uputstvima, građani na biralištima moraju držati fizičku distancu, a masku smiju skidati samo tokom identifikacije.

Odlukom Ministarstva zdravlja, tokom dana će biti dozvoljen izlazak na glasanje osobama koje se nalaze u samoizolaciji i karantinu, a koje nijesu zaražene koronavirusom. Oni su obavezni da se vrate u samoizolaciju i karantin odmah nakon glasanja. Osobe koje su pozitivne na koronavirus, a koje se nalaze u karantinu ili liječenju, moći će da glasaju putem pisma pred povjerenicima biračkih odbora.

– Izborne liste –

Na sutrašnjim izborima učestvovaće 11 izbornih lista koje će se boriti za 81 mjesto u crnogorskom parlamentu.

Na izborima učestvuju izborna lista “Odlučno za Crnu Goru! Demokratska partija socijalista– Milo Đukanović”, koalicija “Za budućnost Crne Gore-Zdravko Krivokapić”, “Socijaldemokrate– Mi odlučujemo dosledno“, “Socijaldemokratska partija – Jaka Crna Gora”, kao i koalicija “Crno na bijelo” i “Mir je naša nacija-Aleksa Bečić i Miodrag Lekić”. Nacionalne manjine nastupaju sa listama “Bošnjačka stranka-Ispravno-Rafet Husović”, “Hrvatska građanska inicijativa-Svim srcem za Crnu Goru”, “Albanska lista – Genci Nimanbegu, Nik Đeljošaj”, Hrvatska reformska stranka Crne Gore kao i Albanska koalicija “Jednoglasno”.

Izbroni proces u Crnoj Gori pratiće posmatračka misija OEBS-a, kao i posmatrači nevladinih organizacija.


{$excerpt:n}