Runić: “Smeće iz Drvara se može spaliti u Lukavcu ili Ilijašu”

Rok u kojem su, po nalogu inspekcije, stotine tona otpada uvezenog iz Italije morale biti uklonjene iz Drvara i još tri opštine sutra ističe, a rješenja nema ni na vidiku, piše Srpska Info.

U međuvremenu, za slučaj se zainteresovala italijanska policija. Kako navodi izvor, nije isključena ni varijanta koja se do sada činila najnevjerovatnijom – da otpad, shodno Bazelskoj konvenciji, bude vraćen u Italiju.

“U federalno Ministarstvo ekologije u Sarajevu stiglo je obavještenje iz Italije u kojem se navodi da policija u Padovi istražuje okolnosti pod kojima je otpad iz ove regije izvezen u BiH. Italija je i ranije imala ozbiljnih problema s nelegalnim izvozom ogromnih količina otpada, a posao su vodile firme povezane s mafijom”, navodi izvor Srpskainfo.

Dodaje da je, ukoliko se ustanovi da su u procesu izvoza prekršeni italijanski zakoni ili međunarodne konvencije, Italija dužna da otpad primi natrag.

Inače, firma “Stalcom Srl” iz Padove, preko koje je otpad za “reciklažu” uvezen u BiH, ne dovodi se u vezu s mafijaškim organizacijama, ali se nije proslavila ni po striktnom poštovanju zakona.

Ta firma je registrovana samo za veleprodaju otpada iz metalne industrije, a ne i za tekstil. Preko nje je u BiH izvezeno oko 400 tona tekstilnog otpada i ugovoren izvoz još veće količine ove vrste smeća. Uz to, prema pisanju italijanske štampe, vlasnik te firme je navodno ranije osuđivan za milionsku utaju poreza.

Firma “Krom reciklaža” d.o.o. Drvar, koja je uvezla sporni otpad, nije se ovih dana oglašavala, niti su se njeni suvlasnici, inače državljani Srbije, pojavljivali u Drvaru.

Dušica Runić, načelnica Drvara, kaže i da iako su uradili sve što je trebalo da se smeće odveze iz njihovog grada ono je i dalje tu.

– Tužilaštvo istražuje slučaj kako je uopšte otpad završio iz Italije kod nas. Za to vrijeme vlasnici “Krom reciklaže” ne žele ni da čuju o uklanjanju smeća – ističe Runićeva.

Ona kaže da bi se problem mogao brzo riješiti kada bi bilo sluha i na nivou vlasti u Federaciji BiH.

– Procjena stručnjaka je da bi uklanjanje i spaljivanje smeća iz Drvara i drugih opština koštalo između 120.000 i 160.000 KM. Smeće se može spaliti u Lukavcu ili Ilijašu. Problem se može brzo riješiti, ali zasada nema sluha na nivou kantonalnih ni Federalne vlasti – poručuje Runićeva i najavljuje nove skupove građana sve dok se ovaj problem ne riješi.

Podsjećamo, krajem juna i početkom jula u BiH je uvezeno oko 400 tona tekstilnog otpada iz Italije. Taj je otpad, prema dokumentaciji, bio namijenjen za reciklažu, jer se, prema zakonu u BiH, može uvoziti samo otpad namijenjen za recikliranje.

Međutim, uvoznik otpada “Krom reciklaža” d.o.o. nema nikakav pogon za reciklažu, ni mašine, ni radnike – osim na papiru. Otpad, uvezen za “reciklažu” istovaren je nelegalno u Drvaru i Bosanskom Grahovu, a manje količine i u Bihaću i okolini Sarajeva, uglavnom u devastiranim fabrikama usred grada ili na otvorenom.


{$excerpt:n}