Cikotić–Macdonald: Upravljanje ilegalnim migracijama glavni prioritet Ministarstva sigurnosti BiH

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine saopćilo je da je njegov prioritet, kao i nadležnih agancija, da se napravi iskorak u sigurnosnom aspektu upravljanja migrantskom situacijom u BiH, prvenstveno kroz jačanje kontrole i nadzora istočne granice kako bi se smanjio ulazak ilegalnih migranata, javlja Anadolu Agency (AA).

“Važan segment je i osiguranje adekvatnih humanitarnih uslova i zbrinjavanje migranata koji se nalaze na teritoriji Bosne i Hercegovine”, kazao je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić tokom današnjeg sastanka u Sarajevu s koordinatoricom Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald.

Zbog toga je naglašena važnost nastavka saradnje BiH i UN u ovoj oblasti te pružanja pomoći institucijama BiH nadležnim za upravljanje migracijama.

Ministar Cikotić je upoznao Macdonald s konkretnim koracima koje namjerava poduzeti u rješavanju ovog sigurnosnog i humanitarnog problema, kojim je posebno opterećan Unsko-sanski kanton.

Naglasio je važnost osiguranja adekvatnih uslova za smještaj migranata i njihovo izmještanje s ulica i gradskih sredina, čime bi se smanjio pritisak na stanovništvo i privredu lokalnih zajednica.


{$excerpt:n}