VISOKE BROJKE ZARAŽENIH // Čerkez: Ovo je posljedica ljetovanja van naše zemlje

Koronavirus je uzeo još 11 života u našoj zemlji. Evidentirano je 309 novozaraženih, 71 u Republici Srpskoj i 238 u Federaciji BiH. Brojke su daleko od stabilnih i ukazuju na to da pandemija koronavirusa ne jenjava u našoj zemlji.

Tri kantona

– Evidentan je pad broja zaraženih u Sarajevu i Tuzli, gdje smo u proteklom periodu imali povećan broj oboljelih i sm**nih slučajeva. Ali se zato taj broj povećava u tri kantona – Zapadnohercegovačkom, Hercegovačko-neretvanskom i Livanjskom. To je uglavnom posljedica nepridržavanja mjera, poput organiziranja svadbi – kaže Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravstvo. Još jedan razlog za povećan broj oboljelih su, navodi Čerkez, godišnji odmori.

– Mi smo dali preporuku da se ne ljetuje van Bosne i Hercegovine jer se na taj način mogla bolje kontrolirati situacija. To je bila preporuka mnogih evropskih zemalja i uglavnom one koje su ispoštovale tu preporuku imaju manje zaraženih. Istovremeno, posljednji podaci, naprimjer u Njemačkoj, pokazuju da je svaki peti građanin koji je došao s godišnjeg odmora zaražen. Odmori su, definitivno, doprinijeli većem broju novozaraženih – ističe Čerkez.

Čerkez: Izazov je i početak školske godine Foto: Arhiv

Adekvatan odgovor

Dodaje kako je situacija trenutno pod kontrolom, ali da nas očekuju novi izazovi. – Ljudi se i dalje vraćaju s odmora, a tu je i početak nove školske godine. Morat ćemo kontinuirano pratiti situaciju kako bismo mogli adekvatno odgovoriti na ove izazove – zaključuje Čerkez.

The post VISOKE BROJKE ZARAŽENIH // Čerkez: Ovo je posljedica ljetovanja van naše zemlje appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}