UKC Tuzla: Tokom trajanja pandemije uspješno urađeno šest transplantacija

Transplantacijski tim matičnih ćelija hematopoeze Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla tokom trajanja pandemije Covid 19 uspješno je izveo 6 transplantacija.

Urađene su tri alogene i tri autologne transplantacije matičnih ćelija hematopoeze – koštane srži. U protekloj sedmici u Klinici za hematologiju i transplantaciju matičnih ćelija uspješno su izvedene dvije alogene transplantacije matične ćelije hematopoeze.

Riječ je o dvije pacijentice iz drugih kantona FBiH koje su predhodno liječene u Klinici za hematologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Nakon sprovedene dijagnostike, a imajući u vidu da se transplantacija matičnih ćelija hematopoeze može uspješno izvesti u JZU UKC Tuzla, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH je odobrio liječenje u našoj ustanovi.

Cijena alogene transplantacije matičnih ćelija hematopoeze van granica BiH iznosi oko 250.000 eura, a cijena iste u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla kreće se oko 50.000 eura.

U narednih 15 dana se planiraju još dvije autologne transplantacije matičnih ćelija hematopoeze – koštane srži, saopćio je UKC Tuzla.

 

Tuzlanski.ba

The post UKC Tuzla: Tokom trajanja pandemije uspješno urađeno šest transplantacija first appeared on Portal Gračanički.ba – Vijesti iz Gračanice.


{$excerpt:n}