Mišić: Kada vlasnici kapitala ne rade, kukaju kao sinje kukavice

BANJALUKA – Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je da u predstojećem periodu treba ići ka donošenju strateškog dokumenta zaštite zdravlja na radu, izmijeniti Zakon o zaštiti na radu i pokrenuti pregovore o povećanju najniže plate u Srpskoj za 2021. godinu.

“Vrijeme je da sjednemo i o tome pričamo krajem ovog i početkom idućeg kvartala. Treba svi da nađemo dovoljno motiva, sredstava i razumijevanja da najniža plata, kao zaštitna kategorija, bude povećana”, istakla je Mišićeva.

Mišićeva je podsjetila da je od početka pandemije virusa korona bez posla ostalo 11.500 ljudi po različitim osnovama.

“Najviše je, svakako, onih koji su imali ugovore o radu na određeno vrijeme i u vrijeme pandemije taj ugovor nije produžen. Tehnološkim viškom proglašen je 3.591 radnik”, rekla je Mišićeva za “Glas Srpske”.

Ona je dodala da se u ovoj pandemiji pokazalo da je najvrednije što Srpska ima – radnik.

“Vidjeli smo da, kada vlasnici kapitala ne rade, kukaju kao sinje kukavice. Bučniji su od radnika koji nemaju šta da jedu, jer se bore za svoj kapital. Radnik je pokretač kapitala. Ova pandemija je otkrila koliko smo solidarni, ali i koliko nismo”, navela je Mišićeva.

Чланак Mišić: Kada vlasnici kapitala ne rade, kukaju kao sinje kukavice се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}