LOŠE VIJESTI IZ BRUXELLESA: EU neće otvoriti granice za građane BiH

Evropska unija tek će sljedeće sedmice razmatrati listu trećih zemalja kojima je, u odnosu na epidemiološku situaciju, omogućeno slobodno putovanje preko vanjskih granica Unije, rečeno je za Tanjug u Bruxellesu.

O tome će se razgovarati na sastanku ambasadora zemalja članica, zakazanom za 2. septembar, a prema nezvaničnim informacijama, ne očekuje se da će lista zemalja biti promijenjena.

Kao traženi kriterij prilikom otvaranja vanjskih granica EU prema trećim zemljama, uzima se epidemiološka situacija u posljednjih 14 dana, koja bi trebalo da bude ista ili bolja od prosjeka EU, ali i mjere zaštite tokom putovanja, kao i princip reciprociteta.

U EU naglašavaju i da je, nakon usvajanja liste, pravo svake zemlje članice EU da odluči kako će implementirati preporuke, odnosno prihvatiti ili odgoditi mogućnost ulaska građana predloženih trećih zemalja na njihovu teritoriju.

Bosna i Hercegovina će, sasvim izvjesno, ostati na listi zemalja čijim je građanima zabranjen slobodan ulazak u EU, jer je tokom desetak posljednjih dana došlo do ponovnog rasta broja zaraženih. Susjedna Srbija ima mnogo realnije šanse da bude skinuta s liste, jer je tokom nekoliko posljednjih dana prikazivala osjetan pad broja zaraženih i na pragu je postavljenog kriterija Evropske unije.

Inače, odluka Evropske unije ponovo će se razmatrati nakon 15 dana, odnosno 17. septembra.

/ SB

The post LOŠE VIJESTI IZ BRUXELLESA: EU neće otvoriti granice za građane BiH appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}