ISKORIŠTAVANJE KRIZE // Gdje su novci? SDA iskoristila milijune eura za rješavanje migrantske krize

Pokušaji SDA da donese nekakve zaključke koji bi optužili dužnosnike RS za migrantsku krizu u BiH samo su pokušaji fakturiranja svoje višegodišnje nesposobnosti i promašaja da se nose s teretom ove krize, rekao je ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač za agenciju Srna, prenosi dnevno.ba.

Lukač je istaknuo da je SDA do danas naplatila desetine milijuna eura za rješavanje migrantske krize od kojih su najmanje koristi imali upravo migranti i lokalne zajednice koje najviše podnose teret i da bi zato SDA mogla na svom kolegiju da donese zaključak da bi kontrolni organi trebalo da provjere gdje su završili ti milijuni uloženi od EU kada već nisu stigli do onih kojima su namijenjeni.

Ispred nosa

Međutim, naveo je Lukač, takav zaključak SDA bi doveo kontrolne organe vjerojatno do njihovih pojedinih članova koji su imali pristup tim fondovima.

Lukač je istakao da je SDA na sjednici kolegija nakon više godina došla do epohalnih otkrića u vezi s migrantskom krizom tako da su zaključili da je potrebno nešto hitno uraditi u vezi s tom krizom koja im se više godina odvija ispred nosa, i to dok su upravo oni na vlasti i odgovorni za sigurnost svojih građana za koje do sada nisu ništa konkretno uradili da bi ih zaštitili od uznemiravanja i činjenja krivičnih djela i prekršaja od migranata i napada na imovinu građana na teritoriji FBiH.

Posebno, naglasio je Lukač, nisu uradili ništa na zaštiti građana Unsko-sanskog kantona koji su već godinama prepušteni sami sebi i izloženi raznim napadima na imovinu i sigurnost svojih građana.

Prema njegovim riječima, kada je rukovodstvo RS upozoravalo godinama unazad da će BiH biti ugrožena od migranata, istovremeno su iz Sarajeva stizali odgovori da su to gluposti i da migranti nikada neće krenuti kroz bosanske planine za Europu.

Korist od milijuna

“Kada su dužnosnici RS zauzeli stav da neće kampove i nelegalne migrante na svojoj teritoriji kao ni novac od EU da bi ih zadržali u BiH, istovremeno je SDA sve to prihvatila i do danas naplatila desetine miljuna eura od kojih su najmanje koristi imali upravo migranti i lokalne zajednice koje najviše podnose teret migrantske krize”, naglasio je Lukač.

Najbolji primjer za to su, dodao je on, Bihać i Velika Kladuša koji se sami mjesecima bore s migrantima koji su ih bukvalno okupirali, a građani ne vide nikakvu korist od milijuna eura koji su uloženi u njihovu sigurnost i kontrolu nelegalnih migracija na teritoriji BiH.

“SDA je mogla na svom kolegiju da donese zaključak da bi kontrolni organi trebalo da provjere gdje su završili milijuni eura uloženi od EU kada već nisu stigli do onih kojima su namijenjeni, jer se sjećamo izjava gradonačelnika Bihaća u vrijeme aktualnog migrantskog kampa `Vučijak` da lokalna zajednica nema više sredstava da financira taj kamp, a pomoć ne dolazi ni od koga”, napomenuo je Lukač.
Uredno plaćene karte

Ipak, naglasio je on, najbolje bi bilo zaključiti na kolegiju SDA da su za sve krivi zvaničnici i policija Republike Srpske koji ne dozvoljavaju migrantske kampove na svojoj teritoriji, koji neće novac od EU, koji stave pod kontrolu i poprate kretanje svakog migranta na svojoj teritoriji ne dozvoljavajući im da ugrožavaju građane i njihovu imovinu, koji poštuju Europsku povelju o ljudskim pravima i slobodama i ne sprečavaju slobodno kretanje ljudi kuda god oni žele da idu.

“SDA zaključuje da je policija Republike Srpske kriva za migrantsku krizu u BiH, a naročito u Unsko-sanskom kantonu jer puštamo da migranti nesmetano dolaze preko teritorije Republike Srpske i pratimo ih u njihovom kretanju. Također zaključuju u SDA da autobusi s migrantima dolaze u Srpsku, a onda idu u pravcu Bihaća, i to im omogućava policija Srpske. To jeste točno, ali moram da ih podsjetim da ti autobusi puni migranata dolaze u Banjaluku iz Sarajeva i Tuzle, kao i drugih gradova Federacije, a koje prevoze prijevoznici iz FBiH s uredno plaćenim kartama”, rekao je Lukač.

Ako žele da spriječe takav priliv migranata u Unsko-sanski kanton, Lukač im je predložio da narede policiji Federacije da spriječe njihove prijevoznike da ih voze i prodaju im karte.

“Ali, očigledno su bitniji potrošnja i materijalna korist od strane migranata nego sigurnost građana u Unsko-sanskom kantonu”, rekao je Lukač.
Spreman za tužiteljstvo

On je objasnio da, kada se takvi autobusi pojave u Republici Srpskoj, policija ih stavlja pod kontrolu, ali ih ne sprečava da nastave svoje kretanje u pravcu za koji su uredno kupili karte i žele nastaviti svoj put.

“Zbog toga traže i moje procesuiranje kao ministra unutarnjih poslova RS i ovom prilikom potvrđujem da sam spreman pojaviti se u bilo kojem tužiteljstvu u BiH i dati izjavu o aktivnostima i radu policije Republike Srpske u vezi s migrantskom krizom”, naglasio je Lukač.

Potvrdio je da će policija RS nastaviti da upravlja migrantskom krizom na svojoj teritoriji u skladu sa smjernicama rukovodstva Srpske.

SDA insistira da se teret migrantske krize rasporedi na cijelu teritoriju BiH, a ne samo na područja na kojima su Bošnjaci većina, te od SNSD-a i HDZ-a traži da “prestanu s opstrukcijama u donošenju neophodnih odluka na nivou BiH, koje će omogućiti bolje upravljanje migrantskom krizom”.

Nakon sjednice Kolegija SDA, iz ove stranke je zatraženo da Tužiteljstvo BiH “odmah pokrene postupak protiv ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske i drugih dužnosnika iz Srpske koji su javno priznali da pomažu migrantima u transportu prema Unsko-sanskom kantonu”, ocijenivši to kao “krivično djelo”.

The post ISKORIŠTAVANJE KRIZE // Gdje su novci? SDA iskoristila milijune eura za rješavanje migrantske krize appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}