Ary Naim novi regionalni menadžer IFC-a za Centralnu i Jugoistočnu Evropu

Naim će zamijeniti Tomasa Lubeka (Thomas Lubeck), koji je nedavno imenovan za menadžera savjetodavnih usluga iz oblasti javno-privatnog partnerstva za Aziju i Pacifik, sa sjedištem u Singapuru.

Ari Naim je francuski državljanin i bivši bankar. Za IFC je počeo da radi 2003. godine u Maroku, kao specijalista za pristup finansijama. Nakon toga, 2005. godine, prešao je u Vašington, D.C., u tim IFC Grupe finansijskih institucija gdje je dao aktivan doprinos globalnom idejnom liderstvu IFC-a u oblasti bankarstva malih i srednjih preduzeća i lizinga. 2010. godine preuzeo je ulogu menadžera za Dominikansku Republiku i Haiti, gdje je na čelu IFC-a predvodio napore za obnovu nakon zemljotresa 2010. godine, kroz uvođenje inovacija u investicije i savjetodavne i finansijske projekte u obje zemlje. Poslednjih šest godina, Ari Naim na poziciji menadžera IFC-a u Meksiku prati sprovođenje aktivnosti IFC-a koje su u ekspanziji širom sektora i stara se za uspostavljanje snažne franšize u zemlji. Ari Naim je po struci inženjer računarstva i magistar u oblasti umjetne inteligencije.

Povodom najave njegovog imenovanja, Vibke Šlemer (Wiebke Schloemer), direktorica IFC-a za Evropu i Centralnu Aziju, rekla je:

– Ari donosi globalno iskustvo Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi. Uz njegovo vodstvo, radujemo se novim uspjesima u regionu, pružanju usluga našim klijentima i stvaranju novih tržišta tamo gdje su najpotrebnija.

– Dok lagano izlaze iz trenutne krize izazvane Covid-19 pandemijom, sa ozbiljno ograničenim javnim finansijama, države moraju da pokrenu privredu u zastoju i povrate izgubljena radna mjesta. Nikada do sada nije bilo važnije i urgentnije da se privuče svjež privatni kapital, rekao je Ari Naim. – Dobra vijest je da su zemlje Centralne i Jugoistočne Evrope dobro pozicionirane da iskoriste prilike koje donosi digitalna ekonomija, predstojeća regionalizacija najvažnijih globalnih lanaca vrijednosti i sve veća potreba za održivim i inkluzivnim rastom. Da bi to ostvarile, zemlje regiona moraju da poboljšaju svoje poslovno okruženje, formiraju nova javno-privatna partnerstva i stvore nova tržišta. IFC je institucija koja je riješena i jedinstveno pozicionirana da podrži vlade država i privatni sektor na tom putu.

U januaru 2020. godine, IFC-ov portfolio investicija u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi iznosio je 2,6 milijardi dolara uloženih u brojne sektore, uključujući finansijska tržišta, infrastrukturu, informacijske i komunikacijske tehnologije, proizvodnju, usluge i obrazovanje. Dio ovih investicija u iznosu od 575 miliona dolara čine sredstva partnerskih institucija, prenosi indikator.


{$excerpt:n}