UIO o novom zapošljavanju: Imamo manje radnika od predviđenog

BANJALUKA – Nakon što je u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine objavljeno da je u Upravi za indirekto oporezivanje BiH posao dobilo oko 70 novih radnika, provjerili smo da li je za to stvarno bilo potrebe.

Iako je BiH zadesila kriza koja je mnoge u privatnom sektoru ostavila bez posla, a na snazi su mnoge mjere štednje, postavlja se pitanje štedi li se u državnom sektoru.

Kako su nam iz UIO odgovorili, nije riječ ogomilanju radnika, nego o potrebi, jer je u Upravi zaposleno 2.438 službenika, dok je Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta u Upravi predviđeno ukupno 2.879 zaposlenih.

– Dakle, imamo značajno manje zaposlenih u odnosu na broj sistematizovanih radnih mjesta, ali radimo sve što je u našoj mogućnosti da se svi poslovni procesi odvijaju potpuno nesmetano – rekao je portparolu UIO, Ratko Kovačević.

Objašnjava da je u skladu s tim potrebama proveden i konkurs, s tim da očekuju da će Upravi biti odobreno dodatno zapošljavanje novih 130 službenika u 2021. godini.

– Ovo je neophodno da bi institucija mogla normalno funkcionisati, a to bi dalje bilo u okviru broja odobrenih važećim Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta u Upravi za indirektno oporezivanje – objasnio je Kovačević.

On kaže da UIO ima još jednu specifičnost, a to je starosna struktura.

– Prema starosnoj analizi zaposlenih u Upravi, vidljivo je da skoro polovina zaposlenih čine službenici starosti između 51 i 60 godina, što UIO čini prilično “starom” institucijom. Takođe, vidljivo je da će u narednih pet godina 15,08 odsto od ukupnog broja zaposlenih u Upravi ispuniti uslove za odlazak u starosnu penziju, dok će u narednih 10 godina taj broj iznositi čak 30,09 odsto od ukupnog broja zaposlenih – objasnio je Kovačević.

Podsjeća da je UIO najvažnija institucija za fiskalnu stabilnost svih nivoa vlasti u BiH, te bi zato ova institucija trebala dobiti mogućnost da zaposli nove mlade kadrove, koji bi onda imali mogućnost da usvoje znanja od kolega koji uskoro odlaze i penziju. Srpskainfo.com

Чланак UIO o novom zapošljavanju: Imamo manje radnika od predviđenog се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}