Prvi migranti avionom napustili Bosnu i Hercegovinu: “Sretni smo, vraćamo se kući!”

Iza Mouhameda još je jedna neprospavana noć. Nije mu prvi put da oči NE SKL0PI. U posljednjih pet godina, kada je iz Pakistana krenuo u Zapadnu Evropu ostvariti svoje snove, iza njega su brojne noći bez sna.

Zadnju noć u Sarajevu nije, kao brojne prethodne, proveo razmišljajući kako nahraniti prazan ST0MAK, gdje će ga sutra odvesti B0LNE noge… Noćas nije mogao spavati od uzbuđenja: znani i neznani gradovi, države, kampovi, noći pod vedrim nebom, glad, žeđ… od danas su iza njega.

Vraća se u svoju zemlju, koliko danas će ponovo zagrliti svoje najmilije, biti u jedinoj zemlji na svijetu u kojoj nije stranac.

„Presretan sam. Osjećam se kao ptica“, kazao nam je Mouhamed Faysel, jedan od učesnika Potpomognutog dobrovoljnog povratka i reintegracija (Assisted Voluntary Return and Reintegration – AVRR) kojeg Međunarodna organizacija za migracije (International Organization for Migration – IOM) SPR0V0DI u saradnji sa bh. institucijama.

Mouhameda smo jučer sreli u centru Ušivak u Hadžićima, gdje je osoblje IOM-a njemu i još četvorici njegovih sunarodnjaka davalo posljednje upute za povratak kući. Nakon ispunjavanja formalnosti, podjele maski, dezinfekcijskih sredstava…ova grupa od pet migranata uputila se put sarajevskog aerodroma, odakle su P0LETJELI za Istanbul, u kojem presjedaju za konačnu destinaciju – Islamabad.

„Iz Pakistana sam krenuo 2015. godine. Bio sam u Turskoj, Grčkoj, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i već tri godine sam u Bosni. Tih pet godina nije bilo ni malo lako. PR0BLEMI koji su postojali u mojoj zemlji kada sam odlazio sada su riješeni, pa sam se odlučio vratiti“, ispričao nam je Mouhamed, ne skidajući osmijeh s lica.

Pitamo ga šta će prvo učiniti kada se vrati u svoju državu.

„Oženit ću se. Djevojka me čeka“, odgovara, prije posljednjeg pozdrava s osobljem IOM-a i ulaska u avion.

Slično je i njegovom sunarodnjaku Mouhameda Osmana. Na putu je nešto manje od godinu, ali PR0BLEMI koje je prošao u pokušajima da stane na tlo Evropske unije, bile su i više nego dovoljne da se odluči na put u suprotnom smijeru.

„Ovdje nemam ništa. Vraćam se svojoj kući, presretan sam, uzbuđen…“, kazao nam je Osman s nestrpljenjem očekujući da ponovo vidi svoju porodicu.

Kako smo se uvjerili na licu mjesta, osoblje IOM-a mislilo je na svaki detalj, te su Pakistanci brzo smješteni u avion za Istanbul, gdje će ih dočekati druga ekipa ove organizacije i pomoći pri nastavku putovanja.

O ovom programu razgovarali smo i sa Peterom Van der Auweraertom, šefom misije IOM-a u BiH i koordinatorom za Zapadni Balkan.

„Program Potpomognuti dobrovoljni povratak i reintegracija (AVRR) globalno traje već 40-tak godina i IOM ga SPR0V0DI u saradnji sa državama članicama gdje god postoji potreba. U BiH, AVRR je počeo da se SPR0V0DI 90-tih godina, a korisnici su uglavnom bili državljani BiH koji su ujedno i povratnici iz zemalja EU te strane žr*ve trgovine ljudima i 0DBIJENI tražioci azila. IOM je takvu vrstu podrške pružao sve do 2012. godine kada je te aktivnosti preuzela Služba za poslove sa strancima. IOM je AVRR iz BiH u zemlje porijekla ponovo počeo da SPR0V0DI 2018. nakon povećanog prisustva migrananta na zapadnobalkanskoj ruti koja prolazi i kroz BiH.

Kako nam dalje objašnjava, svi migranti smješteni u privremene prihvatne centre u BiH se o mogućnostima koje pruža program AVRR upoznaju odmah pri dolasku odnosno registraciji. Migrantima su u privremenim prihvatnim centrima na raspolaganju AVRR savjetnici koji svakodnevno informišu migrante o situacijama u njihovim zemljama P0RIJEKLA, o procedurama potpomognutog dobrovoljnog povratka, reintegracijskoj pomoći koja im može biti pružena nakon povratka u zemlje P0RIJEKLA, a trenutno, i o pandemiji COVID-19.

The post Prvi migranti avionom napustili Bosnu i Hercegovinu: “Sretni smo, vraćamo se kući!” appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}