Osijek: Djevojčicu s teškoćama u razvoju silovao tetak, otac sedmero djece

Vrhovni sud potvrdio je u utorak prvostepenu presudu osječkog Županijskog suda čime je postala pravomoćna presuda kojom je zbog spolnog zlostavljanja i iskorištavanje devetogodišnje djevojčice proglašen krivim njezin tetak, javlja Hina.

Najviši sud saopćio je da je donio presudu kojom je odbio žalbe stranaka i potvrdio prvostepenu presudu Županijskog suda u Osijeku kojom je D. P. osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od osam godina i četiri mjeseca.

Prvostepenom presudom je ujedno opozvana uvjetna osuda iz 2015. godine kojom je optuženik proglašen krivim zbog krađe i osuđen na kaznu zatvora od sedam mjeseci uz rok provjeravanja od tri godine.

Vrhovni sud je precizirao da je optuženik osuđen zbog spolnog odnosa s djevojčicom u dobi od devet godina i posebno ranjivom,piše Avaz

– Kao njezin tetak je tri puta s njom imao vaginalne snošaje, svjestan da je djevojčica dijete s mentalnim poteškoćama i nedovoljno psihički razvijena – stoji u saopćenju suda.U pojašnjenju odluke Vrhovni sud je istaknuo da izrečena jedinstvena kazna zatvora u svemu odgovara težini počinjenog krivičnog djela, okolnostima počinjenja djela te ličnosti samog optuženika.Uz to, najviši sud je dodao da je prvostepeni sud kao olakšavajuću mjeru uzeo u obzir činjenicu da je optuženik otac sedmero djece, dok je otežavajućim cijenjeno da je optuženik višekratno kazneno i prekršajno osuđivan.Sud je dodao da je optuženik počinio krivično djelo kao tetak žrtve o kojoj se povremeno skrbio i da je djelo počinjeno za vrijeme trajanja roka provjeravanja pa je opoziv uvjetne osude po zakonu obvezan, zbog visine utvrđene kazne zatvora osam godina.- Ovako odmjerena jedinstvena kazna, koja obuhvaća i kaznu iz opozvane uvjetne osude, nužna je i pravedna da bi se njome iskazao odgovarajući prijekor društva prema počiniteljima takvih odioznih kaznenih djela na štetu djece. Istovremeno će se tom kaznom u potrebnoj mjeri utjecati na optuženika da shvati krajnju neprihvatljivost vlastitog postupka i upozoriti druge građane da se klone sličnih ponašanja – zaključio je Vrhovni sud, piše Hina.


{$excerpt:n}