Kuća Safvet-bega Bašagića u Nevesinju bit će muzejski prostor

Ideja da Bašagićeva kuća bude otkupljena postoji već nekoliko godina, a ovih dana se privodi konačnoj realizaciji.

Ovaj poduhvat poduzela je Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” zahvaljujući finansijskoj podršci Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva.

Objekat koji je dosad bio u privatnom vlasništvu bit će rekonstruisan te će uskoro biti kulturno-edukativni i muzejski prostor.

Time će biti sačuvan, otrgnut od zaborava i stavljen u funkciju kao nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, što i jeste, a posvećen je jednoj od najznamenitijih ličnosti u bh. povijesti i književnosti.

Safvet-beg Bašagić ie bio istaknuti pjesnik, historičar, dramski pisac, prevodilac orijentalnih jezika. Rođen je 1870. godine u Nevesinju, gdje je pohađao osnovnu školu, a nakon toga je upisao Gimnaziju u Sarajevu. Potom odlazi na Bečki univerzitet, gdje 1910. godine doktorira orijentalne jezike i historiju islama te je jedan od prvih doktora u BiH koji je završio obrazovanje u Beču.

Vratio se u Sarajevo gdje je predavao arapski jezik u Gimnaziji. Bio je pokretač mnogih kulturnih dešavanja, osnivač i prvi predsjednik današnje Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“. Radio je u Zemaljskom muzeju do 1927. godine, kada je penzionisan.

Umro je sedam godina kasnije i ukopan je u haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu.


{$excerpt:n}