U bombaškim napadima na jugu Filipina ubijeno devet i ranjeno 12 ljudi

Vjeruje se da su eksplozije izazvale bombe kućne izrade koje su eksplodirale jedna za drugom u razmaku od sat vremena u najvećem urbanom centru na otoku Jolo, uporištu Abu Sayyafa, militantne grupe koja je obećala vjernost Islamskoj državi.

To je najveći napad u gradu od januara 2019., kada je u dvostrukom bombaškom napadu prije nedjeljne službe u crkvi u Jolou ubijeno više od 20 ljudi i ranjeno najmanje 100.

Frakcija Abu Sayyafa optužena je za taj napad, za koji filipinske vlasti tvrde da su izveli indonezijski bombaši.

Prva današnja eksplozija desila se oko podneva po lokalnom vremenu izvan centra s hranom pred kojim su bila parkirana dva vojna kamiona, saopćila je vojska. Druga eksplozija uslijedila je kasnije, ali nije bilo nikakvih trenutnih izvještaja o žrtvama u tom napadu.

U prvom bombaškom napadu ubijena su petorica vojnika i četvero civila, dok je 16 članova vojnog osoblja među desecima ranjenih, saopćio je general pukovnik Corleto Vinluan, čelnik komande pokrajine Zapadni Mindanao.

Potpukovnik Ronaldo Mateo, vojni portparol, kazao je da je bomba bila podmetnuta pod parkirani motocikl.

Niko nije odmah preuzeo odgovornost za napad i policija je saopćila da je istraga u toku.

Abu Sayyaf je osnovan u 1990-im godinama s korijenima u separatističkom pokretu koji je otada napustio. Aktivan je u Sulu arhipelagu Mindanaa, gdje je na stotine vojnika razmješteno u pokušaju da unište grupu, koja ima veze s Islamskom državom i al Qaedom, prenosi Reuters.


{$excerpt:n}