NOVI SLUČAJEVI U USK // Presjek stanja u BiH: Preminulo 11 osoba, 125 novozaraženih

U posljednja 24 sata u BiH je registrirano 11 sm**nih slučajeva. Od toga je u Federaciji prijavljeno devet sm**nih slučajeva, a u Republici Srpskoj dva. U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 779 uzoraka, od kojih je 35 pozitivno na koronu.

Novi slučajevi registrirani su u Sarajevskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom, Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu/županiji. Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je devet novih sm**nih ishoda. Preminula su dva muškaraca iz Tuzle, te po jedan iz Travnika, Donjeg Vakufa, Zenice i Živinica i tri žene iz Travnika, Visokog i Živinica.

U posljednja 24 sata u Republici Srpskoj testirano je 718 laboratorijskih uzoraka, a novi koronavirus potvrđen je kod 90 osoba. Radi se o 55 muških i 35 ženskih osoba, od kojih je 15 mlađe, 55 srednje i 20 osoba starije životne dobi, saopćeno je iz IJZ RS. U posljednja 24 sata, Institutu su prijavljena dva sm**na slučaja. Radi se dvije žene starije životne dobi iz Istočnog Starog Grada i Zvornika. Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 6.886 slučajeva, a preminulo je ukupno 232 osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

U Kantonu Sarajevo potvrđeno 19 novih slučajeva

U Kantonu Sarajevo potvrđeno je 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom, navode u jutrošnjem izvještaju iz Zavoda za javno zdravstvo KS. Ovo su rezultati testiranja 203 uzorka, prikupljena u periodu od 20. do 23. augusta 2020. godine. Od ovog broja novozaraženih, njih 12 (63,2 posto) pripadaj porodičnim klasterima, te su u samoizolaciji od ranije. Tokom jučerašnjeg dana, evidentiran je oporavak 41 osobe, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom smanjen na 598.

Na bolničkom liječenju, u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, nalaze se 53 osobe. Dva pacijenta koriste potporu respiratora pri disanju. Ukupan broj sm**nih slučajeva od posljedica infekcije koronavirusom u Kantonu Sarajevo i dalje je 64. U samoizolaciji se nalazi 1.097 osoba.

Prema podacima Zavoda, u Kantonu Sarajevo je od početka pandemije koronavirusa evidentirana zaraza kod 3.684 osobe, dok se u istom periodu oporavilo ukupno 3.022 osoba.

U Livanjskom kantonu zaražene tri trudnice

Na području Livanjskog kantona registrirano je 146 pozitivnih osoba na koronavirus, među kojima su tri trudnice, potvrdila je ministrica rada, zdravlja, socijalne zaštite i izbjeglih ovog kantona Vasilija Broćeta. Ona je istakla da je trenutno najveći broj zaraženih u Livnu 83, dok je u Drvaru na virus korona pozitivno 28 osoba.

– Krizni štab Ministarstva zdravlja donio je naredbu kojom su zabranjena sva javna okupaljana, a uprkos tome okupljanja se organizuju, Dokaz su i svadbe koje su se održavale tokom vikenda”, navela je Broćeta.

U HNK tokom vikenda testirano 787 uzoraka, 58 pozitivnih

U Univerzitetskoj kliničkoj bolnici Mostar na Cov-19 tokom vikenda testirano je 787 uzoraka, a u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) pozitivnih je 58, saopćeno je iz Kriznog štaba ovog kantona.

U saopćenju se navodi da je 38 pozitivnih u Mostaru, šest iz Prozora-Rame, pet iz Konjica, po četiri iz Čapljine i Čitluka i jedno pozitivno iz Jablanice. U Klinici za infektivne bolesti u Mostaru trenutno se liječe 32 bolesnika, od kojih su tri na invazivnoj i dva na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno. Kantonalni i opštinski sanitarni inspektori izdali su ukupno 2.002 rješenja o samoizolaciji.

The post NOVI SLUČAJEVI U USK // Presjek stanja u BiH: Preminulo 11 osoba, 125 novozaraženih appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}