U Hrvatsku stigla maska koja “uništava koronu”: Po kom principu radi i kako izgleda

Maska izraelskog proizvođača je jednokratna maska u čijem sastavu se nalazi bakar oksid sa antivirusnim i antibakterijskim svojstvima. Cijena jedne maske je oko 10 KM i kako prenosti hrvatski portal “24sata” distributerima su se javili zainteresovani iz Srbije, Mađarske, Austrije i Švajcarske.

Maska koja izgleda kao i obična troslojna maska, popularnije poznata pod nazivom hirurška, umjesto plave boje u nijansama je narandžaste.

Maska koja navodno deaktivira kovid-19, može kontinuirano da se nosi kao i troslojna, dva do tri sata, a potom je treba odložiti na 40 minuta kako bi svojstva materijala neutralizovala patogene materije. A onda možete da je koristite opet, sve dok je ne pokvasite ili je sasvim fizički oštetite.

Izraelski proizvođač tvrdi da je efikasna u zaštiti od kovida-19, iako ne navodi tačno kako dolazi do zaštite.

Skoro smo pisali o još jednoj “magičnoj” maski. Portuglaska maska pod nazivom “MOxAdTech” za sada je prošla testove Instituta za molekularnu biologiju u Lisabonu. Kako piše u saopštenju, industrijska, akademska i naučna zajednica udružile su snage kako bi napravile masku sa najboljim performansama u borbi protiv kovida-19. Maska “MOxAdTech” ima antimikrobsko dejstvo i sposobna je da blokira, odnosno, potpuno deaktivira virus kovid-19.

Proizvođači Adalberto i tehnološki centar CITEVE, IMM i Univerzitet Minho sa sjedištem u Bragi, Portugal, kako tvrdi Institut, imaju masku koja može da se koristi više puta i cilj je da se sa širenjem epidemije i drugog talasa obezbjedi što većem broju ljudi kako bi se upotpunosti spriječilo zaražavanje.

Maska sa nekoliko slojeva je, kako piše Institu, vodootporna, laka za nošenje i prijatna, i ne stvara osjećaj nelagode.

Proizvođači iz Protugala i Izraela tvrde da će maske biti dostupne svima kojima je potrebna, piše “Žena.


{$excerpt:n}