Oglasio se Krizni štab i pozvao na naročit oprez: Preporuke stanovništvu

Od ovog broja oporavile su se 2.832 osobe, dok su 63, nažalost, preminule.

Broj trenutno aktivnih slučajeva je 689 osoba, a što predstavlja i ima značajnu tendenciju pada ukupnog broja oboljelih od COVID 19-infekcije. Ipak, uprkos opadanju broja oboljelih, odnosno podacima koji su navedeni, Krizni štab Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane novim koronavirusom ponovno upućuje stanovnicima Kantona Sarajevo poziv na oprez, te poštivanje aktuelnih preporučenih mjera.

Iako se u Kantonu Sarajevo posljednjih dana bilježi značajan pad broja aktivnih slučajeva, to nikako ne treba da nas sve zajedno navede na opuštanje u primjeni preporučenih mjera, već naprotiv potrebno je da ih svi zajedno svakodnevno i kontinuirano primjenjujemo – poručuju članovi Štaba.

Krizni štab je održao danas sastanak sa kojeg je još jednom podsjetio sve nas na preporučene higijensko-epidemiološke mjere, a koje se tiču obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru, držanja distance od najmanje dva metra, stalnog i kontinuiranog održavanja higijene ruku i prostora u kojem se boravi, kao i njegovo stalno provjetravanje, te izbjegavanje svih vrsta okupljanja u zatvorenom, ali i na otvorenom.

Naglašavaju kako je potrebno kontinuirano primjenjivati navedene mjere, baš onako kako se to radilo u vrijeme proteklih vjerskih blagdana, kada su naši građani pokazali ličnu odgovornost, ali i odgovornost prema svojim najbližima, čuvajući tako svoje i njihovo zdravlje.

Ovakvim odgovornim ponašanjem su direktno uticali na pomenuti značajan pad broja novozaraženih u našem kantonu, te time se pokazali dobrim indikatorom da su mjere poštivane.

Također ističu i kako su u toku pojačane inspekcijske aktivnosti i kontrole nad radom posebno ugostiteljskih objekata, jer su to mjesta na kojima najčešće dolazi do okupljanja bez poštivanja preporučenih epidemioloških mjera.

Ipak, poručuju kako je u narednom periodu neophodno da svi zajedno budemo na oprezu, jer se u skoro svim evropskim državama bilježi porast broja zaraženih koronavirusom, a što zbog poroznosti naših granica može implicirati nove importovane slučajeve zaraze širom naše zemlje.

S tim i vezi, iz Kriznog štaba podsjećaju da su u posljednjem intenzivnijem valu zaraze u KS, prije svega, registrirani importovani slučajevi iz susjednih zemalja, posebno Republike Srbije, dok je relevantan broj slučajeva zabilježen i iz skandinavskih država, kao i iz Nizozemske, Njemačke, Hrvatske, Crne Gore i Turske.


{$excerpt:n}