Prekinuta hitna sjednica Skupštine KS

Danas je prije sjednice Skupštine KS održana sjednica Komisije za izbor i imenovanja i administrativna pitanja na kojoj su razmatrane ostavke ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Jasne Agić kao i ministra zdravstva KS Rusmira Mesihovića. Komisija je prihvatila njihove ostavke.

Nakon prhvaćanja ostavki Komisija je utvrdila Prijedlog odluke o potvrđivanju imenovanja ministrica u Vladi KS i to Anele Mešić koja se bi trebala biti imenovana na mjesto ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice kao i Draženke Malićbegović koja bi trebala biti imenovana na poziciju ministrice zdravstva u Vladi KS.

Podsjetimo, Agić je ostavku na mjesto ministrice u Vladi KS podnijela 15. jula dok je Mesihović zbog zdravstvenih razloga na ovu poziciju podnio ostavku 27. jula.

Nakon ove bit će održavas se redovna sjednica na kojoj će se naći Informacija Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, Kriznog štaba i Civilne zaštite o poduzetim mjerama i s prijedlogom mjera za suzbijanje širenja koronavirusa.

U Informaciji o utrošenim sredstvima, Ministarstvo zdravstva KS navodi da su u finansijskom planu Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2020. godinu planirana sredstva koja su usmjerena za finansiranje nabavke medicinske i sanitetske opreme, kao i respiratora u ukupnoj vrijednosti 8.000.000 KM.

Također, navodi se da je zaključen Sporazum o sufinasiranju razvojnog programa između UNDP i Zavoda u kojem je u procijenjenoj vrijednosti definisano učešće Zavoda u iznosu od 4.000.000 KM, a navedeni iznos je doznačen UNDP-u koji je preuzeo sve obaveze vezano za operativnu realizaciju projektnih aktivnosti, koje se tiču nabavke medicinske i zaštitne opreme.

”Prema informacijama UNDP od 6. juna, Zavod je obaviješten da je ukupno za potrebe zdravstvenih i drugih javnih ustanova na području KS nabavljena oprema u vrijednosti od 2.168.831,85 KM (bez PDV-a). Od navedenog iznosa 956.676,36 KM osigurano je sredstvima Zavoda kroz potpisani Sporazum o sufinansiranju, dok je ostatak od 1.212.155,49 KM osigurano donacijama UNDP-a”, navodi se u informaciji.

Istaknuto je da su u rebalansu finansijskog plana Zavoda za 2020. godinu planirana “dodatna sredstva ublažavanje pandemije”, namijenjena ugovornim javnim ustanovama u iznosu od 3.000.000 KM. Na osnovu dostavljenih zahtjeva do danas su doznačena sredstva u iznosu od 1.091.200,14 KM.

Govoreći o zdravstvenim ustanovama koje su iz vlastitih sredstava izdvojile određene sredstva, u Informaciji se navodi da su to: Zavod za bolesti ovisnosti KS (18.942,10 KM), Zavod za zaštitu studenata Univerziteta Sarajevo (4.937,32 KM), Zavod za sportsku medicinu (2.264,59 KM) i Zavod za medicinu rada (6.406,22 KM).

U Informaciji o broju oboljelih zdravstvenih radnika od početka pandemije, navodi se da u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 68 radnika boluje ili se oporavilo od koronavirusa, u Općoj bolnici prim.dr. Abdulah Nakaš osam, Zavodu za hitnu medicinsku pomoć osam, Zavodu za medicinu rada dvoje, Apoteke Sarajevo dvoje te u Zavodu za bolesti ovisnosti troje.

Također se ističe da su zdravstvene ustanove po Odluci o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće zbog opasnosti širenja zaraznih bolesti uzrokovane koronavirusom preduzele niz mjera, među kojima su formiranje kriznih štabova, osiguravanje dovoljne količine zaštitnih sredstava, zabrana posjete hospitaliziranim bolesnicima, raspodjela radnog vremena, formiranje trijažnih punktova i drugo, prenosi “N1“.


{$excerpt:n}