Sindikat: Nema nastave 1. septembra u Sarajevu, ako ne bude dovoljno maski nastavnicima

Stava su da prosvjetni radnici moraju imati dovoljnu količinu zaštitne opreme i dezinficijensa. Oni su od Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS zatražili odgovor da li će ovo ministarstvo ili direktori osnovnih škola izvršiti nabavku maski.

“Imajući u vidu da su zaštitne higijenske maske vrlo bitne za zaštitu prosvjetnih radnika i učenika, a posebno učitelja koji će raditi prve dvije sedmice u učionici s učenicima od prvog do četvrtog razreda, upućujemo zahtjev da nam u roku od dva radna dana od prijema ovog akta dostavite odgovor da li će Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS ili direktori osnovnih škola izvršiti nabavku i preuzeti na sebe distribuciju higijenskih zaštitnih maski za prosvjetne radnike, a posebno i neizostavno za oko hiljadu nastavnika koji budu izvodili redovnu nastavu u prve dvije sedmice od početka školske godine?”, stoji u zahtjevu Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH.

Dodali su da ukoliko ne dobiju odgovor u predviđenom roku ili Ministarstvo i direktori neće nabavljati i distribuirati zaštitne higijenske maske nastava neće početi 1. septembra, te da će stupiti u generalni štrajk.


{$excerpt:n}