I Ljubljana stavila Zagreb na “crvenu listu”, poziv Slovencima da napuste RH

Svi Slovenci koji su na odmoru u Hrvatskoj, ukoliko nakon povratka žele izbjeći obvezujuću karantenu od 14 dana moraju se vratiti najkasnije do kraja tjedna, kazao je Kacin.

Dodao je kako bi, ovisno o gužvi na graničnim prijelazima, rok eventualno mogao biti produljen do ponedjeljka, piše “N1“.

Naglasivši da se stanje u Hrvatskoj “dramatično pogoršava”, Kacin je kazao da će Hrvatska s novim zarazama vjerojatno premašiti broj od 40 zaraženih na 100.000 stanovnika u zadnja dva tjedna, što je automatski kvalificira za slovensku crvenu listu.

Hrvatska ne kontrolira situaciju

Čak da Hrvatska potpuno zatvori noćne klubove koje slovenski epidemiolozi smatraju glavnim izvorom uvoza koronavirusa u Sloveniju, epidemiološka situacija u njoj ne bi se mogla popraviti “u dva ili tri tjedna” da se sa crvene vrati na žutu ili zelenu listu, ocijenio je Kacin.

Realno, Hrvatska sada “ne kontrolira situaciju” i pojavit će se teškoće i u njezinom zdravstvenom sustavu, ustvrdio je.

Kacin slovenskim državljanima koji u Hrvatskoj imaju nekretninu ili jahtu preporučuje da vrijeme do kraja tjedna iskoriste kako bi pospremili stvari za zimu, iako dopušta mogućnost da bi za njih mogao vrijediti poseban režim, onakav kakav je nakon prvog vala epidemije bio dogovoren između dviju vlada.


{$excerpt:n}