Bazeni pod lupom, uskoro nove preporuke za kupače

U Republici Srpskoj virus korona jučer je potvrđen kod još 89 osoba od 489 testiranih. Pozitivna vijest je da u protekla 24 sata nije bilo prijavljenih smrtnih slučajeva. Iako su privatna okupljanja, za nadležne, i dalje najveći uzrok prenosa zaraze, pod lupom su sve više i bazeni i javna kupališta za čiji rad su najavljene nove preporuke.

Drugi dan za redom i četvrti put u ovoj nedjelji Banja Luka je grad sa najvećim brojem novopotvrđenih slučajeva infekcije virusom korona, piše RTRS.

“Apelujemo na građane da se i dalje pridržavaju svih preporučenih mjera, da drže fizičku distancu, da nose masku, da izbjegavaju druženja sa velikim brojem lica, posebno sa licima koja dolaze iz drugih zemalja”, naglasila je direktorica Doma zdravlja Banja Luka Nevena Todorović.

Na opasnost koju nose okupljanja i veliki broj ljudi na jednom mjestu, nadležni upozoravaju praktično od početka krize. Dok nastoje privatnim okupljanjima da stanu u kraj, preispituju i mjere koje su donijeli za bazene i javna kupališta koja su, kažu, takođe jedan od problema.

“Te mjere trebaju da se proispitaju kako bi i Upravi za inspekcijske poslove RS bilo jasnije prilikom samog postupanja, ali takođe i građanima koji koriste javna kupališta i bazene. Treba da se zna kojih mjera da se pridržavaju u smislu koliki je to broj osoba i koja je to fizička distanca i na koji način je neophodno da se ponašaju”, ističe Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Ranije je preispitivanje mjera koje određuju poslovanje bazena u doba krize najavio i ministar zdravlja. S druge strane, oštrije mjere mogle bi dodatno da ugroze i onako nikad lošije poslovanje bazena.


{$excerpt:n}