TEŽAK UDARAC HRVATSKOM TURIZMU: Austrija pozvala svoje građane da se odmah vrate kući!

Nova klasifikacija Hrvatske na snagu stupa 17. avgusta u ponoć.

Daljnje detalje o tretmanu austrijskih državljana koji dolaze iz Hrvatske tamošnje ministarstvo vanjskih poslova trenutno koordinira s ministarstvom zdravstva.

Dan ranije, glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin upozorio je da bi se Hrvatska ubrzo mogla naći na slovenskoj crvenoj listi zbog porasta broja zaraženih koronavirusom u Sloveniji preko slovenskih turista koji su ljetovali u Hrvatskoj.

Kacin je u razgovoru za slovenske medije izjavio da bi hrvatskim brojkama o novozaraženima trebalo pribrojiti i one slučajeve koji su registrirani u Sloveniji i koji su uvezeni iz Hrvatske, ističući da bi brojke u Hrvatskoj u tom slučaju svakako bile veće.

Dodao je da Hrvatska testira manje od Slovenije i da turisti ne vjeruju hrvatskom zdravstvenom sistemu, zbog čega se više vole vratiti u svoje domovine ako se razbole tijekom odmora.

Crvena lista u Sloveniji se uvodi za one zemlje u kojima se značajno pogoršala epidemiološka situacija, a za sve one koji u tu zemlju ulaze iz zemalja koje se nalaze na crvenoj listi obvezna je 14-dnevna karantena.

Slovenija je prošle sedmice skinula Hrvatsku sa “zelene” i stavila je na nižu “žutu” listu epidemiološki manje sigurnih država. Prema podacima slovenskih epidemiologa Hrvatska trenutno ima oko 20 novih slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika, što je dvostruko više od Slovenije. Prag za uvrštavanje na “crvenu”, odnosno najrizičniju grupu država, iznosi 40 novih zaraza na 100.000 stanovnika,prenosi Slobodnabosna

Podsjećamo, Italija je 13. avgusta uvela ograničenje za svoje građane koji se vraćaju iz Hrvatske jer trebaju dokazati da su u posljednja 72 sata testirani i da su bili negativni. Ako to ne mogu – moraju se obvezati da će se testirati tokom 48 sati. Vijest je mnoge potencijalne turiste iz Italije odvratila da ljetuju u Hrvatskoj.


{$excerpt:n}