Oprez za sve koji preleže koronu – Dr Goran Milašinović: “Bez većeg fizičkog napora 3 do 6 mjeseci”

Milašinović za beogradski “Nedeljnik” kaže da se o uticaju virusa i stepena napada na kardiovaskularni sistem mnogo nagađa i malo zna, ali napominje da postoji na desetine studija koje govore o promjenama na srčanom mišiću koje liče na “miokarditis” (neki izvori govore o preko 50 posto oboljelih od Covid-19).

Dok se uticaj ovog korona virusa ne definiše, razum nalaže da se osobe koje su prebolele Covid-19 čuvaju svakog većeg fizičkog napora (koji bi ubrzavao puls) tri do šest mjeseci, kakav je, inače, pristup miokarditisima, a u slučaju tegoba (zamor, ubrzan ili neujednačen puls u miru, nelagodnost ili bol u grudima, nedostatak vazduha pri manjim naporima), trebalo bi uraditi vanredni kardiološki pregled – istakao je doktor Milašinović.

On je kazao da je aktuelna pandemija pokazala da u budućnosti treba obratiti pažnju na stanje javnog zdravstva, te naznačava da su sada stradali oni regioni svijeta u kojima je javno zdravstvo “sistematski uništavano na račun privatnog“.

Prema riječima ovog stručnjaka, jedan od važnih elemenata u epidemiji, odnosno nakon nje, jeste “posttraumatski stresni sindrom“.

Očekuje se, navodi on, da će čak 20 posto stanovništva imati ozbiljne psihološke probleme.


{$excerpt:n}