Jako nevrijeme peti put ove godine uništilo usjeve kod Goražda, mještani shrvani

U popodnevnim satima jako nevrijeme je zahvatilo pojedine dijelove Goražda i donijelo velike probleme poljoprivrednicima. Kiša s ledom pogodila je mjesto Vladačići, oko 35 kilometara udaljeno od Goražda na nadmorskoj visini oko 850 metara, piše “Klix“.

Padalo je punih pola sata, neprestano kiša s ledom. Prava oluja kao u filmovima. Šteta je velika, a sve su prilike da je putna komunikacija potpuno uništena.Ovo povrća i voća što je ostalo sigurno je uništeno, nadam se da ćemo bar nešto moći iskoristiti. Od voća ako nešto i ostane to neće valjati. Od ove godine nema ništa izgleda jer je ovo peti put zaredom da nas je pogodio led“, kaže Melisa Hasanspahić.

Hasanspahići su već 20 godina najpoznatiji poljoprivredni proizvođači na ovom području, a sve što proizvedu na svom imanju, razne vrsta slatka, ajvara i drugih proizvoda je vrhunskog kvaliteta, pa je kod njih svojevremeno kupovao i bivši američki ambasador Patrick Moon.

Ova godina je pod znakom upitnika zbog čestih vremenskih nepogoda.

Desi se da sve što smo truda uložili jednostavno bude odnešeno za manje od pola sata. Ovo su veliki rizici sa kojima se veoma teško nositi. Do sad što je prispjelo iskoristili smo, od jagoda, malina, ribizle, a što se tiče voća vidjet ćemo, ako šta ostane“, kaže Melisa, prenosi “Klix“.


{$excerpt:n}