Dva štićenika Doma u Goraždu preminula, više od polovine zaraženo

Anes Begović, direktor ovog doma, u razgovoru za “Nezavisne” potvrdio je da su 23 korisnika, od ukupno 43, pozitivna na virus korona te dvoje radnika, medicinska sestra i njegovateljica.

Begović je za federalne medije rekao da su preminula dva korisnika ovog doma kod kojih je bilo potvrđeno prisustvo virusa korona.

Radi se o osobama iz Goražda koje jesu bile pozitivne na koronu, ali su imale udružene hronične bolesti i bile su u teškom stanju. Ženska osoba, 85 godina starosti, već mjesec i po nije mogla da jede, bila je na infuzijama. Stariji muškarac, koji je imao 90 godina, također je imao više udruženih oboljenja. Oni nisu imali izražene simptome kovida19. Dakle, njihovo zdravstveno stanje bilo je veoma loše i bez virusa“, rekao je Begović.

Dodao je da niko od 23 zaražena nije imao teže simptome kovida19.

Klinička slika zaraženih je dobra, niko nema teže simptome, čak se bolje osjećaju nego u subotu. Oboljeli su imali povraćanje te temperaturu, koju skoro niko od njih više i nema, a veliki broj njih i nema simptome kovida19“, rekao je Begović.

Dodao je da je obavljena trijaža te da su pozitivne korisnike odvojili od negativnih.

Pošto na području našeg kantona ne postoji izolatorij, zaraženi se nalaze u zgradi Doma, jer nismo imali gdje da ih izmjestimo, ali su odvojeni od ostalih korisnika. Svako jutro ih doktor pregleda i na osnovu toga daje preporuke, ukoliko je neki teži slučaj, da ide na bolničko liječenje, na sreću, takvih slučajeva još nismo imali“, kazao je Begović.

Naveo je da se dvoje oboljelih radnika Doma osjeća dobro, nemaju simptome virusa, te da se nalaze u svojim kućama u izolaciji.

Istakao je da su danas testirani i preostali korisnici, kao i svi zaposleni, te da se rezultati očekuju večeras ili sutra ujutru.

U BiH je danas virusom korona novozaraženo 236 osoba, od toga su u FBiH na kovid-19 testirana 754 uzorka, od kojih su 184 pozitivna. U RS je testiran 281 uzorak, od kojih je pozitivno 49, dok je u Brčko distriktu virus korona registrovan kod tri osobe.

Najviše novooboljelih u FBiH evidentirano je danas u Kantonu Sarajevo, Unskosanskom, Zeničkodobojskom, Tuzlanskom i Hercegovačkoneretvanskom kantonu, dok je u RS najveći broj zaraženih registrovan u Gacku kod 10 osoba, po šest u Palama i Trebinju, po tri u Banjaluci, Derventi i Kozarskoj Dubici.


{$excerpt:n}